Personaliseren is wat centraal staat in deze blog. Het bekende racefiets spuiten tegenover het minder bekende, maar opkomende fietsen wrappen. Inmiddels is op de verschillende social media-kanalen duidelijk te zien dat het voor de meest gave resultaten zorgt. Maar wat zijn nou de verschillen? Wat zijn de voordelen van het wrappen? En wat zijn de mogelijke nadelen?
Wij leggen de 8 grote verschillen uit in deze blog.
1: Wat zijn de mogelijkheden?
Als eerste punt misschien wel hetgeen waar het allemaal om draait, de mogelijkheden van het racefiets wrappen ten opzichte van het racefiets spuiten.
Over de mogelijkheden van beide opties kunnen wij kort zijn, beide zijn haast eindeloos. Allebei de opties hebben wel hun verschillende sterktes. Waar je bij het spuiten meer mogelijkheden hebt wanneer het om complexe metallics kleuren gaat, kun je bij het fietsen wrappen gemakkelijker de meeste kleine details op de fiets aanbrengen. Daarnaast is het bij het wrappen ook mogelijk om afbeeldingen op fietsen aan te brengen. Zoals bij onderstaande foto’s dan ook te zien is.
2: De prijs
Zeker niet onbelangrijk is de prijs. Hoeveel er uiteindelijk betaald dient te worden voor jouw droom racefiets kan voor een groot deel jouw keuze beïnvloeden.
De grootste verschillen worden vooral gemaakt wanneer je op zoek bent naar een van de custom opties. Waar de hoogste custom opties bij het fietsen wrappen vaak onder 1.000,- euro ligt, kan dat met het racefiets spuiten zomaar oplopen naar méér dan 1500,- euro.
Vooral omdat men tijdens het fietsen wrappen het design kan ontwikkelen op de computer, vereist dit behoorlijk minder tijd tijdens het uiteindelijke aanbrengen van de folie. Integendeel tot het spuiten waar de details handmatig worden aangebracht, iets dat uiteraard ook zijn charme heeft.
3: Garantie bij je racefiets spuiten?
Het frame opschuren, bewerken en spuiten. Het zorgt voor veel handelingen die ervoor zorgen dat fabrikanten hun garantie vaak laten vallen wanneer jij ervoor kiest je racefiets te laten spuiten. Enkele fietsenmerken bieden nog garantie bij een voor hun bekende spuiter, iets dat Specialized doet bij Color Monkey bijvoorbeeld. Maar dat is eerder een uitzondering dan een regel.
En hoe zit dat dan bij het fietsen wrappen hoor ik u denken. Omdat de racefiets niet bewerkt wordt, en het origineel op deze manier behouden blijft, behoud jij het recht op jouw garantie. Wel net zo fijn te bedenken dat de gemiddelde racefiets al snel zo’n twee á drie duizend euro kost.
4: De verwijderbaarheid bij het racefiets wrappen
Aansluitend op het vorige punt over garantie bestaat hier het volgende verschil tussen het racefiets spuiten en het racefiets wrappen. Want de gebruikte folies bij het wrappen zijn ooit weer te verwijderen, interessant bij verkoop van de fiets of wanneer je graag een nieuw kleurtje zou willen.
Daarentegen het feit dat het spuitwerk voor altijd op je racefiets zal blijven zitten. Iets dat uiteraard ook als voordeel gezien kan worden.
5: Levensduur
Opnieuw aansluitend op het vorige punt, want wat is nou de levensduur van de kleuren? En voor het wrappen, hoe lang gaat de folie mee?
Een verschil in het kleurbehoud tussen het racefiets spuiten en racefiets wrappen is er niet. Beide zijn voor een groot deel afhankelijk van het onnderhoud en gaan makkelijk zo’n 5 jaar mee. Uiteraard is langer ook prima mogelijk mits je de fietsen goed verzorgt met de juiste onderhoudsproducten. Op deze manier kun je de kleuren ook over 10 jaar nog in een goede staat hebben.
Dan nog de tweede vraag, hoe lang gaat de folie mee wanneer je besluit je racefiets te laten wrappen. Dit is min of meer gelijk aan de lengte van de levensduur van de kleuren. Afhankelijk van het onderhoud zal de folie zo’n 7-12 jaar mee gaan.
6: Naden
Er is een wezenlijk verschil bij het racefiets spuiten en het fietsen wrappen. Het bestaan van naden bij het wrappen.
Omdat er met folie wordt gewerkt bestaan er op bepaalde plekken ook overlappen. Deze worden uiteraard op de niet zichtbare delen weggewerkt, maar bestaan dan nog steeds. Juist deze eigenschap zorgt voor de verwijderbaarheid van de folie. Op onderstaande foto staat een foto, ingezoomd op de naden. Zo kun je het beste oordelen of deze hinderlijk zijn.
7: Bescherming
Zodra je eenmaal jouw droomfiets hebt aangeschaft zou je deze uiteraard ook graag beschermd willen hebben. Hier ligt nog een behoorlijk verschil bij het racefiets spuiten en fietsen wrappen. Bij het wrappen wordt er als het ware een extra laag op het origineel aangebracht. Hierdoor blijft met name het origineel extra beschermd. Niet alleen tegen steenslag, maar ook de werking van de zon.
Wanneer je jouw racefiets laat spuiten kies jij definitief voor een nieuw uiterlijk, het origineel terughalen is dan niet mogelijk. Uiteraard kun je jouw fiets dan nog steeds laten beschermen met doorzichtige folie, iets dat ook bij het fietsen wrappen mogelijk is.
8: Gewicht racefiets spuiten vs wrappen
Menig wielrenner heeft er veel geld voor over, een lichtere racefiets. Voor honderden euro’s extra voor een nieuw racestuur of lichtere wielen wordt dan ook niet raar omgekeken. Toch is er een ding zeker wanneer jij je fiets laat customizen, de fiets wordt er niet lichter op. Waar je bij het wrappen uit kunt gaan van zo’n 100 á 150 gram gram ligt dit bij het spuiten op zo’n 250 á 400 gram.
Kleine vershillen die hoogstwaarschijnlijk niet van al te grote invloed zullen spelen op jouw besluitvorming, maar toch het vermelden waard mocht het om de ‘marginal gains’ gaan.
Tot slot
Zo, nu is het tijd om alvast te gaan na te denken over jouw droomfiets. Het design, de kleuren, de details, het dromen mag gaan beginnen. Of je nou je racefiets wilt laten spuiten of wrappen, wij wensen je veel succes en vooral plezier van jouw ‘nieuwe fiets’. Geïnteresseerd in het wrappen? Neem hier contact op>>>