‘Ik ben van plan een tweedehands racefiets te gaan kopen, waar moet ik eigenlijk allemaal op letten’?

Een vraag die in onze omgeving, met veel startende fietsers, veelvoorkomend is. Om die reden werd het eens hoog tijd om de tips, die dan vaak worden meegegeven, ook in een blog artikel op het internet te plaatsen. Kunnen er nog meer mensen geholpen worden bij het vinden van de juiste tweedehands racefiets.

1. Waar zal de fiets voor gebruikt worden?

Logisch, maar toch lijkt men het uit enthousiasme nog weleens te vergeten. Want belangrijk om bij jezelf na te gaan, is waar je de fiets voor wilt gaan gebruiken.

Wil je er wedstrijden mee gaan fietsen? Dan zal de stijfheid van het frame van belang zijn. Om zo optimaal de bochten in Nederlandse criteriums/ klassiekers door te kunnen komen. Ben je van meer toertochten te gaan fietsen? Kijk dan eens voor de toerfietsen. Deze zijn minder stijf en daarmee ook behoorlijk comfortabeler. Als je veel in de bergen wilt gaan fietsen, kijk dan eens naar het gewicht van de fietsen. Dit kan behoorlijk wat gaan schelen! Houd daarbij wel het comfort voor de afdalingen in het achterhoofd.

Vervolgens bestaan er ook nog verschillende fietsen voor het tijdrijden en gravelen. Dit vraagt om nog een heel ander specifiek type fietsen.

2. Wat is het budget?

Ook goed om vooraf al vast te stellen, is het budget. Doe je dit niet, dan kun je al snel meer uitgeven dan je achteraf gewild had. Er is namelijk altijd wel een fiets die net ietsje mooier, lichter, comfortabeler of meer aerodynamisch is. Echter zal dit ook altijd in de portemonnee voelbaar zijn.

Tussen de 500,- en 800,- euro zal je de startersfietsen tegenkomen. Bestaande uit Aluminium en vaak afgemonteerd met de betaalbaardere groepsets.

Vanaf 800,- euro t/m zo’n 1200,- euro kun je al erg knappe tweedehands racefietsen tegenkomen. Richting de bovenkant van dit budget kun je ook al mooie gebruikte racefietsen, met prima af montage, tegenkomen.

3. Slijtage van de onderdelen

Let bij de aankoop van de racefiets wel altijd op de af montage van onderdelen. Als leek natuurlijk lastig om op te oordelen, maar toch kun je ook zonder kennis al wel een inschatting maken.

Hoe is de fiets onderhouden bijvoorbeeld? Is deze vrij van krassen etc.? Dan zal de eigenaar er waarschijnlijk voorzichtig mee zijn omgegaan. Zit de modder nog op de fiets en zien de onderdelen erg zwart uit (worden je handen al zwart bij het zien van de ketting?) dan zal de hoogstwaarschijnlijk fiets niet goed zijn onderhouden. Kijk dan vooral even verder is ons advies. De prijs voor nieuwe onderdelen (kettingblad, cassette en ketting) kan namelijk behoorlijk in de papieren lopen.

4. Liever een lelijk frame met de juiste af montage

Huh? Een lelijk frame, waarom zou je dat doen?

Dat is nu wellicht de eerste reactie die in je om gaat na het lezen van de titel. Toch zijn wij ervan overtuigd dat de juiste af montage in eerste instantie belangrijker is dan het uiterlijk van het frame. Goed bollende wielen en een fijn schakelende groep set zijn namelijk essentieel voor het fietsplezier.

Een krakende ketting, een slag in de velgen in combinatie met een mooi frame zorgt, ondanks het mooie frame, uiteindelijk voor minder plezier en veiligheid.

Het frame kun je uiteindelijk alsnog weer op laten knappen. Bij een fietenspuiter of door je fiets (eventueel bij ons) te laten wrappen.

5. Maat van jouw ‘nieuwe’ racefiets

Wij zien het helaas nog te vaak. Mensen die rondrijden op een verkeerde maat fiets en vervolgens door klachten aan de rug of knieën, de fiets aan de wilgen hangen.

Zonde! Dit kan namelijk allemaal voorkomen worden bij een juiste frame maat in combinatie met de hoogte van jouw zadel en lengte van de stuurpen.

Zorg daarom dat je vooraf bepaald wat het juiste frame maat is voor jouw lengte. Aan de hoogte van het zadel of de lengte van je stuurpen valt vervolgens nog wel te sleutelen, bij je frame zal dit niet meer gaan.

In dit artikel lees je meer over het bepalen van de juiste framemaatKom je er daarna nog niet uit? Neem dan contact op met een bikefitter of een fietsenwinkel.

6. Groep set: Shimano, Sram of campagnolo?

Het zal je wellicht nog helemaal niets zeggen, toch is het een belangrijk onderdeel om op te letten bij het aanschaffen van een tweedehands racefiets. De groep set bepaald namelijk, naast in welke mate deze is afgesteld, hoe goed jouw fiets zal gaan schakelen en hoe duurzaam de onderdelen zijn.

Binnen de fietsindustrie bestaan hiervoor drie grote merken, waarvan er 1 met kop en schouders bovenuit steekt. Dat is Shimano, grote kans ook dat jouw fiets met Shimano afgemonteerd zal zijn. Onderstaand overzicht toont welke de verschillende types van deze drie merken.

De verschillende types van Shimano, Campagnolo en Sram.

Zoals gezegd is Shimano de grootste speler in de markt van groep sets. Grote kans ook dat, zodra je iets vervangen wilt hebben, iedere fietsenwinkel dit wel op voorraad heeft liggen. Voor de andere merken zal dit minder het geval zijn. Wel zijn de cassettes van Sram uitwisselbaar met die van Shimano.

7. Het type zadel

Er bestaan veel verschillende soorten zadels, allemaal gemaakt voor de verschillende typen lichamen die hierop plaatsnemen.

Het kiezen van het juiste zadel kan erg belangrijk zijn in het plezier dat je op de fiets kunt beleven. Zadelpijn is namelijk het laatste dat je wilt. Verdiep je daarom goed in het zadel wat bij jouw lichaam past.

Grote kans dat deze niet op de tweedehands fiets zal zitten die jij op het oog hebt. Ons advies is daarom ook om het zadel nieuw aan te schaffen. Zo is die nog onversleten en kan die duizenden, zo niet tien duizenden kilometers mee gaan.

8. Marktplaats of de fietsenwinkel?

Ondertussen is op marktplaats het grootste aanbod te vinden in tweedehands racefietsen. Met de verschillende zoekfuncties (prijs, framemaat, merk, materiaal en de staat) wordt het je erg gemakkelijk gemaakt om de juiste te vinden.

Ten opzichte van de fietsenwinkel kan het vooral in prijs schelen. Toch heeft de fietsenwinkel toch ook een aantal voordelen. De service (mocht er iets mankeren aan de fiets) en kennis van de fietsenwinkel zorgt ervoor dat de kans groot is dat je direct over de juiste fiets beschikt. Daarbij kan de fietsenwinkel helpen in het op maat maken van de fiets, toch wel net zo fijn.

9. De pedalen op jouw fiets

Goed om van op de hoogte te zijn met de aanschaf van een tweedehands racefiets is het volgende. Veel fietsen worden namelijk verkocht zonder de pedalen. Iets waarbij
je alvast rekening kunt houden in het beschikbare budget. Want, zeker voor de hogere kwaliteitspedalen, kun je eenvoudig 100,- euro neerleggen.

Ben je er nog niet uit welk met welk type pedalen je wilt gaan rijden? Lees dan deze blog de verschillende types SPD-pedalen.

10. Het belang van goede wielen

Eerder is al benoemd dat je, volgens ons, beter een ‘lelijk frame’ kunt kopen met goede af montage dan andersom. Daarbij horen ook goede wielen.

De kracht die je uitoefent op de pedalen zorgen ervoor dat de wielen in beweging komen, en daarmee dus ook de fiets. Des te beter (lees duurder) de velgen, des te minder weerstand de velgen leveren. Waardoor je dus uiteindelijk sneller zult gaan.

Nu zijn met de name de ‘marginal gains’ hiervoor niet erg interessant bij de aanschaf van een tweedehands racefiets. Wat wij vooral belangrijk vinden is dat de wielset betrouwbaar/ degelijk is, zonder slagen of dergelijke. Let hier dus goed op.

11. Proefrijden en testen

Laatste tip is dat je moet gaan proefrijden op de racefiets die je op het oog hebt. De verkopende partij kan tenslotte nog zoveel beweren over de fiets, dit kun je alleen testen door hierop te gaan fietsen en testen.

Maak dus gebruik van deze optie, zo kun je zelf ondervinden of de fiets echt iets voor jou is.

Extra: Af en toe een beetje dromen is toch heerlijk? In deze blog hebben wij de peperdure racefietsen van de profwielrenners in een overzicht neergezet. Misschien zit er al een merk tussen dat jouw aandacht trekt? Wellicht dat er nog een betaalbare, tweedehands variant te vinden is…

Conclusie

Wanneer jij op zoek gaat naar jouw tweedehands racefiets is ons advies om vooraf alvast een aantal dingen goed op een rijtje te hebben voordat je tot aanschaf overgaat.

Wat je budget is, waarvoor je de fiets gaat gebruiken en welke maat fiets voor jouw lichaamslengte geschikt is. Zo voorkom je een miskoop.

Mocht je niet zeker zijn van je zaak, laat je dan vooral adviseren door een fietsenwinkel bij jou in de buurt. Dat zijn tenslotte de échte kenners.

Uiteraard kun jij je vragen ook bij ons terecht in de reacties. Wij helpen ook graag.

Anders veel succes met jouw zoektocht en alvast veel fietsplezier gewenst!

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]