Remblokken racefiets vervangen – Hoe en wanneer doe je dat?
De remblokken van je racefiets vervangen. Het is typisch zo’n klusje waarvan het erg gemakkelijk is als je eenmaal weet hoe het werkt. Maar tot die tijd blijft het gissen hoe de remblokjes van de remhoeven verwijderd kunnen worden.
In deze blog geven wij daarom antwoord op de vraag hoe en wanneer je de remblokken van je racefiets moet vervangen. Zo kun je dit voortaan dus helemaal zelf en ben je altijd veilig op weg met frisse remblokjes.
Remblokken racefiets op tijd vervangen
Een belangrijk onderdeel van de racefiets zijn je remmen, je wilt tenslotte op tijd kunnen stil staan wanneer dit nodig is. Maar wist je dat je remblokken minstens zo belangrijk zijn?
Uiteindelijk zijn het de remblokjes die ervoor zorgen dat de kracht van de remmen overgebracht wordt op de velgen. Om zo uiteindelijk tot stilstand te komen. Toch worden willen de remblokjes nogal eens verwaarloosd en, daarmee ook vaak te laat, vervangen worden.
Terwijl het te laat vervangen van de remblokjes op je racefiets echt onnodige gevolgen met zich mee kan brengen. Denk daarbij aan extra slijtage op de remranden van je velgen maar ook remproblemen. De wrijvingscoëfficiënt van de remblokjes verslechterd namelijk des te meer deze slijten. En juist deze wrijvingscoëfficiënt zorgt voor de juiste remkracht op momenten wanneer dit nodig is.
Kortom, op tijd vervangen dus. Hoe en wanneer? Dat volgt in de volgende hoofdstukken.
Wanneer de remblokken vervangen?
Wanneer je de remblokken zult moeten vervangen is behoorlijk eenvoudig te bekijken. Hiervoor bestaan een aantal manieren om dit te doen.
De eerste manier om de slijtage van de remblokken in de gaten te houden is aan de hand van de groeven die in de remblokken zitten. Er zitten vaak drie groeven in de remblokken. Groeven die in het begin, wanneer de remblokken nog nieuw zijn, erg diep zijn. Zodra je meer gaat remmen en er slijtage op de remblokjes begint te ontstaan zullen de groeven minder diep gaan worden. Zodra je op het punt komt dat er weinig of niets meer over blijft van de groeven zijn de blokjes toe aan vervanging.
Dit is iets wat je kunt checken nog voordat de blokjes gedemonteerd hoeven te worden. Het makkelijkste is de check uit voeren met het voor- en achterwiel uit de fiets. Maar ook met de wielen in de fiets kun je dit eenvoudig controleren.
Een andere manier wanneer duidelijk is dat je remblokjes moet gaan vervangen is wanneer het geluid niet meer is zoals je dat gewend was. De kans is groot dat je dan (bijna) met de ijzers op de velgen aan het remmen bent. Eigenlijk ben je dan al te laat, zorg dan dat je remblokken van je racefiets direct gaat vervangen.
Hoe vervang je de remblokjes?
Dus nu je weet wanneer de remblokken op je racefiets aan vervanging toe zijn is het nu belangrijk om te weten hoe deze vervangen moeten worden.
Zoals op onderstaande foto te zien is zijn er aan de zijkant van de rem/ fiets twee bouten te zien. In het geval van het vervangen van remblokken zal de kleinste bout losgedraaid moeten worden. De grote bout wordt losgedraaid mocht je de gehele zijkant van de rem los willen hebben. Beide kunnen met een inbussleutel losgedraaid worden.
Vervolgens kan het versleten remblok uit de rem geschoven worden aan zowel de linker- als rechter kant. Haal de nieuwe remblokken uit de verpakking en bekijk goed waar het pijltje op de nieuwe remblokken zitten. Dit pijltje geeft aan hoe je de remblokken in de remmen moet schuiven. Bij de meeste remblokken spreekt dit eigenlijk al voor zich omdat er maar 1 mogelijkheid is om de remmen in te schuiven.
Nadat je de remblokjes in de remmen geschoven hebt kan de bout weer vastgedraaid worden. Controleer nu of de afstand van de remblokjes ten opzichte van de velg zijn. Ideaal hierbij is een afstand van zo’n 1 a 2 millimeter. Bij het losdraaien van de grote bouten kun je de remmen eventueel nog verstellen mocht dat nodig blijken.
Verschillende typen remblokken
Vervolgens zijn er ook nog verschillende typen remblokken. In verschillende soorten kwaliteit en bruikbaar in andere typen omstandigheden. Onderstaand een overzicht van een drietal remblokken:
Allereerst heb je de standaard, en meest gebruikte, Shimano remblokken. Deze worden vaak al gemonteerd op de meeste racefietsen die verkocht worden met een shimano afmontage. En dat zijn er nogal veel…
Voor racefietsers die over de luxe van carbon velgen beschikken, bestaan er koolstof remblokken. Dit maakt het remmen op carbon velgen gemakkelijker. Wel is belangrijk om deze niet te gebruiken in combinatie met aluminium velgen. De aluminium splinters die in de remblokken terecht kunnen komen, kunnen schade veroorzaken aan de carbon velgen.
Voor mensen die door wind en regen fietsen, zijn de gele SwissStop remblokken een aanrader. Prijzig, maar dan heb je ook wel een van de betere remblokken die er bestaan, zeker bij natte omstandigheden. Al zullen velgremmen en regen nooit vrienden van elkaar worden.
Conclusie
Ik hoop dat je wat hebt opgestoken dankzij deze blog en dat je nu weet wanneer en hoe jij jouw remblokken op de racefiets moet vervangen.
Mocht je nog vragen hebben, laat het gerust weten, wij helpen graag!
Het delen van deze blog op je sociale media wordt ook gewaardeerd. Wellicht kan deze informatie ook van nut zijn voor jouw fietsvrienden of vriendinnen.
Alvast bedankt en veel fietsplezier!