Je bent van plan om een racefiets zadel te kopen? Maar ja, aan wat voor zadel moet je gaan beginnen. Er bestaan tenslotte zo veel verschillende soorten merken en types.

Fizik, Selle Italia, Pro, Specialized en BBB. Om zo maar even een aantal merken op te noemen die veelvuldig bij verschillende fietsenwinkels te vinden zijn.

In deze blog gaan wij niet in wat nu precies het beste racefiets zadel is (dit is natuurlijk persoonlijk), maar focussen wij ons op het traject vooraf. Hoe jij het beste racefiets zadel kunt kopen.

Racefiets zadel voor man of vrouw

Allereerst is het belangrijk om te bedenken dat je voor een specifiek mannen of vrouwenzadel moet gaan. Want, zoals je waarschijnlijk wel kunt bedenken, moeten zadels over verschillende eigenschappen beschikken als het gaat om zadels voor mannen of vrouwen.

Echter, lang niet alle merken beschikken over zadels voor zowel man als vrouw. Dus zeker voor vrouwen is het zeker aan te raden, om het niet te laten zitten bij een Unisex zadel, maar om op zoek te gaan naar vrouwspecifieke racefietszadels. Deze zijn namelijk gevormd naar de menselijke anatomie van de vrouw. Zo bieden deze zadels vaak extra comfort en steun op plekken waar dit nodig is. Wel zo fijn wanneer je van plan bent om op een zadel te gaan zitten waar duizenden, zo niet tienduizenden kilometers op doorgebracht zullen worden.

Vraag daarom bij de wielerspeciaalzaak in jouw buurt specifiek naar een mannen of vrouwenzadel, of dit check dit goed op het internet.

Lenig/ niet lenig

Een ander punt om jezelf, voor het aanschaffen van een nieuw fietszadel, goed af te vragen is hoeverre jij lenig bent. Dit bepaalt mede aan wat voor soort vorm zadel je moet denken.

Het zadel kan namelijk een behoorlijke invloed uitoefenen op de houding die je aanneemt tijdens het fietsen. Mede wegens dit onderbewustzijn bij de mensen wordt er vaak gekozen voor een betaalbaar zadel of de eerste de beste keuze. Terwijl het je gemoedstoestand op de fiets in grote lijnen kan bepalen. Een zere kont zit namelijk niemand op te wachten 😉

Als voorbeeld neem ik in dit geval de zadels van Fizik, zij hebben hier heel mooi een duidelijk onderscheid in gemaakt.

Bovenstaande afbeelding toont duidelijk aan wat Fizik bedoelt met de verschillende vormen van lenigheid. De Fizik bull zadels zijn voor mensen die niet lenig zijn. Dit betekent dus dat het verschil tussen jouw armen en tenen, zodra je gaat bukken, erg groot is. Deze mensen komen vaak niet veel verder dan hun knieën. Om deze mensen van het juiste zadel te voorzien zorgt Fizik ervoor dat jouw bekken automatisch al gekanteld worden. Hierdoor kom je beter en mooier op de fiets te zitten.

De Fizik chameleon zadels zijn voor de mensen die al iets dichterbij hun tenen komen. Het zadel hoeft daarom al iets minder ondersteuning te bieden, te veel ondersteuning zou dan alleen maar overkill en dus niet prettig zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden, de Fizik snake zadels zijn voor mensen dier erg lenig en flexibel zijn. Ondersteuning voor het kantelen van de bekken is daardoor helemaal niet meer nodig en deze zadels zijn vaak te herkennen aan het feit dat die vlak/ plat zijn.

Ondanks de niet gesponsorde content, is onze ervaring positief met deze zadels. Het verschil is dan ook duidelijk te merken tijdens de verschillend testzadels die je kunt uitproberen voordat je het racefiets zadel gaat kopen.

Sportief of niet  

In hoeverre je een sportief karakter in jouw zitpositie, heeft ook een grote invloed op het type zadel dat is aan te raden.

Toerfiets zadels zijn vaak erg zacht en wat groter van formaat. Deze bieden over het algemeen meer comfort en zorgen ervoor dat je gemakkelijker recht op kunt gaan zitten. Zeker voor mensen die dat liever hebben, in verband met bijvoorbeeld rugklachten, is het advies om voor zo’n type zadel te gaan kijken.

Het tegenovergestelde is het echte race zadel. Deze zijn vaak stijver, bieden minder comfort om recht overeind te gaan zitten en zijn daarmee echt gemaakt voor de sportieve coureurs. Voor deze mensen bieden die zadels juist weer meer comfort doordat het helpt in de juiste houding te gaan zitten.

Uiteraard zijn er dan ook nog zadels in de categorie tussen deze twee uiterste. Vraag deze informatie altijd even op bij de fietsenwinkel of webshop per specifiek type zadel. Zo voorkom je een miskoop.

Gewicht zadel

Voor de technische/ gewicht freaks kan het gewicht nou eenmaal een belangrijke factor spelen in het beslissingsproces van het kiezen van de juiste zadel.

En gelukkig is het gewicht een meetbare variabele. Op moment van schrijven (want in de wedloop om het lichtste racefiets zadel kan het hard gaan) bestaat de top 3 uit: de Bontrager XXX met een gewicht van 70 gram. De Selle italia SLR C-59 met een gewicht van 63 gram, een zadel dat ook op de canyon Ultimate Evo (een fiets van slechts 6 kilogram) is geïnstalleerd.

Maar er kan maar 1 zadel de kroon spannen. En doet Gelu met het K.3 zadel met een gewicht van slechts 38 gram!

Hiermee is dit net zo zwaar als twee schoenplaatjes.

Prijs racefiets zadels

De wedloop van bovenstaande gewichtsbesparingen raakt ook de portemonnee. Voor de Gelu K.3 betaal je 13,- euro per gram. Voor de snelle rekenaar, dat is een totaal van 495,- euro!

Gelukkig bestaan er ook een hoop betaalbare racefiets zadels die je kunt kopen.

Neem bijvoorbeeld de zadels van merken als BBB voor onder de 100,- euro heb je bij dit merk al voldoende mogelijkheden om de juiste keuze te maken. Bovendien nog een Nederlands merk ook 🙂

Conclusie

Dus, als je op zoek bent naar het juiste racefiets zadel om te kopen. Houd dan rekening met de volgende punten. Koop een zadel op basis van jouw geslacht, flexibiliteit (lenigheid) en het type fietser dat je bent.

Vervolgens kun je je nog met details bezighouden door goed te zoeken naar de juiste prijs met specificaties zoals jij die wilt en het gewicht. Alhoewel dit laatste voor de meesten niet van belang zal zijn.

Heb jij fietsvrienden of vriendinnen die wel eens klagen over hun zadel? Deel deze blog dan gerust met hen, vinden wij alleen maar leuk!

Namens Wrap My Bike alvast onwijs veel fietsplezier!

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]