Ben jij het ook weleens beu? Tijdens iedere fietsrit dezelfde omgeving, dezelfde wegen en dezelfde mensen 😉

Speciaal voor jouw hebben wij in deze blog de 12 mooiste racefiets routes van Nederland samengesteld. In iedere provincie één route, zodat er altijd wel een in jouw fietsbuurt te vinden is.

Mooiste racefiets routes Nederland

Nederland is een fietsland. Dat is natuurlijk algemeen bekend. Met zijn allen trappen wij jaarlijks miljoenen kilometers weg. Veelal fiets je dan toch vaak in dezelfde omgeving en meestal ook nog dezelfde wegen in jouw buurt. Het vertrekpunt, jouw woning, verhuist tenslotte niet met je mee. Daar ben je dus toch aan vastgebonden. Toch zijn er vaak nog vele onontgonnen routes en fietspaden, zelfs in jouw buurt!

We vertrekken vanuit het zuiden van Nederland richting het noorden, dus Limburg, wij komen eraan!

Nu op 1 januari 2021, wanneer dit stuk geschreven wordt, kijken wij terug op een heel mooi jaar. Ook voor ons zijn er veel leermomenten geweest, dingen die wij anders willen gaan doen komend jaar. En een van die veranderingen is best wel aanzienlijk. Het zal ons bedrijf een behoorlijk andere koers doen laten varen, maar dat alles om nog meer toffe producten te kunnen gaan maken.

1: Racefiets route in Limburg

De Cauberg, de Keutenberg, de Eijserbosweg en de Gulpenerberg. Als je al een keer in Limburg bent geweest ben je waarschijnlijk wel bekend met deze heuvels. En anders zou je deze nog kunnen herkennen van de Amstel gold race op televisie. Klassieke klimmen en routes die erg de moeite waard zijn om eens te verkennen. (Een tip volg hiervoor de verschillende Amstel gold race bordjes).

Toch is dit niet de fietsroute die ik wil aanstippen. Dat is een onbekendere, en daarmee veel rustigere route. Oké, toegegeven. Deze route ligt niet helemaal in Nederland. Maar het is zo’n pareltje dat ik hem toch graag deel.

Een route waarmee je door de Voerstreek in België fietst. De Voerstreek is een gebied dat aan het Vlaamse gedeelte van België toebehoort en is een dunnen strook tussen de Nederlands provincie Limburg en het Wallonische gedeelte van België.

Dankzij de rust in dit gebied, de mooie omgeving (met uitzicht op de Waalse klimmen) en de leuke klimmetjes is deze route een echte aanrader.

Bovenstaande route heb ik via Google Maps samengesteld. Vanuit Noorbeek kom je na een aantal kilometer aan boerenland weggetjes, via een mooie afdaling terecht in Nederland. Vanuit daar rijd je naar een steil beklimming richting Crutzberg. Onderweg goed om je heen kijken naar mooie kerken en de groene omgeving. Via Obsinnich rijd je weer richting de Nederlandse grens naar Epen. Vanuit Epen is het fietsen naar Slenaken en door naar het startpunt in Hoogcruts. Genieten maar!

2: Racefiets route in Noord-Brabant

Natuur, glooiende wegen, heerlijke terrasjes. Pfoeh, wielrennen in Noord-Brabant hoeft zeker geen straf te zijn. In het voorjaar de natuur die op gang begint te komen, in het najaar de prachtige heide die in bloei staat, in de zomer de heerlijke temperatuur en in de winter de mooie ochtendvorst. Verder een combinatie van vlak, licht glooiende wegen en zelfs kleine klimmetjes om jouw fietsvrienden (vriendinnen) op uit te testen. Zoals je al merkt, eigenlijk is het nooit vervelend om in Brabant te fietsen.

Zelf zou ik het dan ook wel de meest veelzijdige fiets provincie in Nederland willen noemen.

Een gebied dat ik zou willen uitlichten is het nationaal park de Biesbosch. Een gebied met veel, water, groen en natuur.

Met het uitgetekende rondje vertrekt de fietsrit vanuit Werkendam, een dorp op de rand van het natuurgebied. Vanuit Werkendam rijden wij rechtstreeks het park in en het genieten van de natuur kan gaan beginnen. Via Hank, Drimmelen rijden wij uiteindelijk een klein stukje Zuid-Holland binnen. Maar via een mooi stuk langs het water varen wij middels bij pondje Kop van het land de Noord-Brabant weer in. Vanuit hier is het weer de route terug richting Werkendam.

3: Racefiets route in Zeeland

Ja, Zeeland is afgelegen en ja, het waait er veel. Maar toch, een fietstripje in Zeeland kan echt de moeite waard zijn! Naar mijn gevoel wordt Zeeland toch nog een beetje onderschat. Hopelijk kan ik daar verandering in brengen 🙂

Met name de mooie vergezichten over het platteland in Zeeland zijn zeker de moeite waard om eens te aanschouwen Zeker in combinatie met een stukje Parijs-Roubaix, ofwel kasseien. Kasseien? Ja inderdaad, in Zeeland liggen er échte, vierhoekige, kasseien.

De racefiets route die ik dit keer heb samengesteld is dan ook geïnspireerd op de bekende Omloop van de Braakman. Een Nederlandse wielerwedstrijd die wordt verreden op nationaal topniveau. In rondje van iets meer dan 40 kilometer, zullen er 5 kasseienstroken op doen. Samen al gauw goed voor 3,5 á 4 kilometer aan kasseiplezier. Vanuit het plaatsje Phillipine zal er worden gestart om achtereenvolgend de Timmermansweg, de Casteleynstraat, de Kasseiweg, de Smokkelstraat en Boekhouteweg aan te doen. Je waant je met deze route echt even in Parijs-Roubaix.

!!! Hoeveel bar doe jij in de fietsband tijdens het fietsen op de kasseien? Houd rekening met een iets lichtere bandendruk om lekke banden te voorkomen.

4: Racefiets route in Zuid-Holland

Als je het over de mooiste racefiets routes in Nederland hebt, dan kan een route langs de Nederlandse kust zeker niet achterblijven. Gezien de mooie ligging van Zuid-Holland aan zee, heeft deze provincie de eer om de kustroute toegewezen te krijgen.

Zelf ben ik altijd erg enthousiast over het fietsen langs zee, de frisse wind, de vergezichten, het fietsen door de duinen, de afwisseling die daarbij gepaard gaat, heerlijk om even het hoofd leeg te fietsen. Maar goed, nu de route. Ik heb een route samengesteld die langs alle bekende badplaatsen gaat, mooi, maar toeristisch dus. Het kan dus geen kwaad om tijdens het fietsen van deze route iets eerder op pad te gaan, om de drukte een beetje te voor te blijven.

De route wordt gestart vanuit badplaats Scheveningen. Vanuit Scheveningen trekken wij direct de duinen in richting Katwijk aan zee. Hier heb je de keuze om de lus groter te maken en door te rijden richting Noordwijk aan zee of De Pan en Wassenaar weer terug te rijden naar Scheveningen.

5: Racefiets route in Gelderland

Tijdens het lezen en schrijven van ieder hoofdstuk opnieuw denk je iedere keer opnieuw, dit is dan toch wel de mooiste fietsprovincie. Dit gebeurt nu al 5 keer op rij. Inmiddels zijn wij namelijk aangekomen bij de mooiste racefiets route in Gelderland. Feit is, Gelderland is de grootste provincie in Nederland en heeft daarmee de meeste ruimte om mooie fietsgebieden in zich te laten verschuilen.

Een aantal gebieden die mij zijn bijgebleven is het gebied in- en rondom Montferland, waar in 2016 ook het Nederlands kampioenschap wielrennen werd gehouden. Het gebied rondom Nijmegen en specifiek het plaatsje Berg en Dal is werkelijk waar fantastisch fietsen, maar ook een stuk noordelijker, rondom Harderwijk, is het in een totaal andere omgeving super om vele kilometers weg te trappen.

De keuze valt echter op een ander gebied, centraal gelegen in Gelderland. Dat is namelijk de hoge veluwe. Hier waan je je echt even in een ander land. Vanuit Arnhem volgt het vertrek direct richting de meeste bekende klim in deze buurt, de Posbank. De klim waar Maarten Tjallingi tijdens de Giro d’italia zijn bergtrui binnenhaalde. Vanuit de Posbank rijden wij naar Dieren en via Coldenhove dwars door het natuurgebied via Terlet weer terug naar Arnhem.

6: Racefiets route in Utrecht

De Utrechtse heuvelrug, wie kent hem niet?! Mede bekend van de mooie mountainbike routes die zich in deze provincie bevinden. Maar voor een mooie racefiets route hoef je hier ook zeker niet lang te zoeken. Toch is deze keuze, met bijvoorbeeld de Amerongse berg, iets te voor de hand liggend.

Ik heb daarom gekozen voor een Noorderlijker gelegen route. Tussen Noord-Holland en Flevoland in ligt een stukje van de provincie Utrecht dat nog precies aan het Eemmeer grenst, het verlengde van het Markermeer. In deze omgeving, waar zich ook het paleis Soestdijk bevindt, is het heerlijk fietsen en kun je genieten van voldoende groen in combinatie met rustige fietspaden. Perfect dus.

Het vertrekpunt voor deze route is Soest. Vanuit Soest rijden wij allereerst naar het noordelijker gelegen Bunschoten-Spakenburg. Vervolgens is het fietsen naar Eemnes, via paleis Soestdijk naar Hooge Vuursche, Lage Vuursche, Soesterberg en via Soestduinen weer terug naar Soest. Een route die net even minder dan 60 kilometer is, maar uitbreiden kan natuurlijk altijd 🙂

7: Racefiets route in Noord-Holland

Daar zijn wij dan, aangekomen in mijn ‘eigen’ provincie. Net zoals het gras bij de buurman vaak groener lijkt, zo werkt dat met fietsen soms ook zo. Het fietsen in andere provincies lijkt vaak zo veel mooier dan in de eigen provincie.

Toch kan ik gelukkig vaak genoeg genieten van mijn rondjes in deze provincie. Inmiddels denk ik dan ook al wel de meeste weggetjes een paden te kennen. Gebieden waar ik dan ook graag mijn rondje op de fiets doe zijn in de duinen rondom Egmond en Schoorl (bekend van een mooie mountainbike route), rondom Bloemendaal (Het kopje van Bloemendaal) en Zandvoort (rondje circuit).

Ik heb echter voor een andere route gekozen, een rondje West-Friesland waarbij verschillende historische VOC-havenstadjes aan gedaan zullen worden. Maar ook ‘kaasstad’ Alkmaar zal worden gepasseerd.

In totaal zal er tijdens deze ronde van de Omringdijk 130 kilometers over dijken worden gereden. Vanuit Hoorn, zal er langs Markermeer koers gezet worden richting Enkhuizen en Medemblik. Vanuit Medemblik, zal er dwars door de polder (met geluk de tulpenvelden vol in bloei) richting Schagen, Warmenhuizen en Alkmaar gefietst worden. Met een beetje geluk is het nog zo’n 30 kilometer fietsen richting Hoorn. Met een beetje mazzel is het wind mee, ontspannen dus.

9: Racefiets route in Flevolan

De eer van de kleinste provincie van Nederland behoort toe aan de jongste provincie van Nederland, Flevoland. Maar een nietszeggende provincie is het allerminst, het beschikt alleen al over het meest besproken natuurpark van Nederland, de Oostvadersplassen.

Voor uitkiezen van de mooist racefiets route in deze provincie heb ik even getwijfeld om het (gedeeltelijk) buiten de provincie op te zoeken. Rondje Gooimeer is namelijk een heerlijk rondje maar vindt voor een deel ook plaats in de provincies Noord-Holland en Utrecht.

Toch ben ik van gedachte geswitcht, we gaan de natuur in, op naar de Oostvadersplassen!

Als je de kaart bekijkt, is het misschien wel heel veel recht toe recht aan, dat klopt ook. Saai is de ronde echter allerminst. Je ogen krijgen geen moment rust. Je moet tenslotte constant op je hoede zijn of je een vos kunt spotten, wilde paarden of herten. Met het vele, rustgevende water om je heen is dit een heerlijke ronde om tot ontspanning te komen.

10: Racefiets route in Drenthe

Wie aan Drenthe denkt, denkt aan de Hunebedden en de bosrijke omgeving. En dat is dan ook precies wat wij gaan opzoeken tijdens het fietsen van de mooiste racefiets route in deze provincie.

Het epicentrum van de Hunebedden in Drenthe is voor mij toch wel Borger. Wegens de uitstekende parkeerfaciliteiten is het dan ook prima om dit als startpunt voor de ronde te gebruiken. Tevens kun je je hier vermaken door een bezoek te brengen aan het hunebedcentrum.

De ronde die ik heb gemaakt bedraagt nu zo’n 40 kilometer door een bosrijke omgeving. Dus een echte ronde voor natuurliefhebbers. Daarbij bestaat er zelfs de mogelijkheid voor liefhebbers van kasseien om hier en daar een Drentse kasseistrook mee te pakken.  Zoals gezegd wordt er gestart vanuit het centrum van Borger om vanuit daar koers te zetten richting Grolloo, Nooitgedacht en daarna Gieten. Hierbij rijd je dus ook vlakbij het parcours waar de Superprestige Cyclocross ieder jaar wordt gehouden. Via Gasselterveld is het doorrijden naar Borger en kun je de ronde beëindigen. Maar dat hoeft niet natuurlijk. Vanuit Borger is een extra lus richting Exloo nog zeker de moeite waard. De combinatie van de Heide en bossen is schitterend!

11: Racefiets route in Friesland

Inmiddels zijn wij alweer aangekomen bij de op 1 na laatste provincie, Friesland. Een provincie die is opgenomen in de Lonely Planet als een van de mooiste (niet toeristische) gebieden in Europa. In deze Europa editie van 2018 wordt Friesland geprezen om zijn natuur, de Wadden en het historische Leeuwarden.

Om dan maar direct goed kennis te maken met deze stad, starten en finishen we hier ook in deze uitgestippelde ronde. Verder zal de ronde in een acht vorm verreden worden. Dus voor de mensen die graag cijfers en letters op strava rijden, dit is je kans! 😉

Zoals gezegde de start de ronde dus vanuit Leeuwarden. Vanuit Leeuwarden rijden wij naar Warten op daarna richting Idaarderadeel te fietsen. Zoals je ziet ben je op een aantal plaatsen beperkt aan de bruggen die over het water heen gaan. Daarom rijden allereerst naar het plaatsje Grou, om vervolgens via Sytebuorren midden het natuurpark in te rijden. Dit is dan ook wel het mooiste stukje van deze ronde. Hierna is het vanuit Suwald weer koers zetten richting Leeuwarden. En dan zal er een mooie 60 kilometer op de teller overblijven, genoeg om even bij te komen op het terras, toch?!

12: Racefiets route in Groningen

Vanuit de provincie reizen wij door naar de meest noordelijk gelegen provincie van Nederland, Groningen. Een provincie die, wat mij betreft, veel gelijkenissen toont met de provincie Friesland. Toch zal de racefiets route die wij hier zullen gaan rijden, wel degelijk verschillen met de route in Friesland.

En wat kan het ook anders dan dat de start vanuit de stad Groningen zal plaatsvinden. Vanuit de stad rijden wij direct door naar Haren en Glimmen. Hier rijden we over een fietspad waar langs imposante huizen links en rechts zullen opdoemen. Vanuit Glimmen rijden wij richten Noord-, Mid- en ZuidLaren. Hiervan uit is het koers zetten richting Annen, Gasteren en Tynaarloo. Hier is het fietsen door een open maar groene omgeving, zeker de moeite waard dus. Via Eelde en Hoornsedijk is het weer terugfietsen richting het vertrekpunt. Vergeet in de tussentijd zeker niet de omgeving in de gaten te houden.

Bonus: Racefiets route over de Waddeneilanden

De mooiste racefiets routes in Nederland hoeven natuurlijk niet per se op het vaste land plaats te vinden. De Waddeneilanden beschikken tenslotte ook over prachtige natuur!

Vlieland wordt misschien iets te klein, maar op Texel en Terschelling kun je prima een midweek vermaken om alles mooie weggetjes te ontdekken. De gehele westkust van Texel bestaat al uit puur natuur in combinatie met de zee en duinen, echt heerlijk. Op Terschelling kun je fietsen richting de Boschplaat en daar even genieten van het mooie uitzicht over zee middels de uitkijktorens die daar staan.

Conclusie

Het maakt eigenlijk niet uit waar je woont in Nederland want iedere provincie heeft wel zijn eigen mooiste racefiets route van Nederland. Daarbij heeft het ook met je persoonlijke voorkeur te maken of je houdt van fietsen langs het water, dwars door de natuur of meer op de open vlaktes.

Ik hoop dat je middels deze blog voldoende inspiratie hebt kunnen opdoen om eens een ander rondje op te gaan zoeken. Laat vooral weten wat je ervan vond en of je mogelijk nog nieuwe inspiratie hebt opgedaan. Deze lijst is natuurlijk staat altijd open voor verandering.

Veel fietsplezier!

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]