Eerste racefiets kopen? Dit moet je weten voordat je een racefiets gaat kopen

Je eerste racefiets kopen. Het is vaak nog best wel een dingetjes, want waar moet je tenslotte op letten voordat jij jouw tweewieler gaat aanschaffen. De prijzen lopen namelijk nogal behoorlijk uiteen en geheel objectief advies is niet bij iedere fiets te verkrijgen.

Onderstaand heb ik alles wat belangrijk is bij het aanschaffen van jouw eerste racefiets uiteengezet.

Waarvoor ga je de fiets gebruiken?

Voordat we toe zijn aan alle technische details is het eerst belangrijk om goed te bedenken waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. Er zijn namelijk verschillende types wielrenfietsen op de markt, met allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. Daarbij kan er ook een heel groot prijsverschil ontstaan, dus voordat je verleid wordt om het verkeerde te gaan kopen, bedenk dit vooraf.

Welke types racefietsen bestaan er dan?

Het grootste verschil zit hem in de toerfietsen en racefietsen. Want zoals de naam al aangeeft, racefietsen fietsen zijn gemaakt om mee te racen. Hierbij komt ook een sportieve houding op de fiets kijken. Je zit iets dieper naar voren geleund om zo aerodynamisch mogelijk door de wind heen te snijden. Dit zorgt vaak ook voor iets meer spanning en druk op de rug.

Op de toerfiets wordt de rug iets meer ontlast. Deze frames zijn dusdanig gebouwd dat het stuur hoger komt te staan. Daarmee zal je dus automatisch minder diep komen te zitten en iets rechter overeind komen tijdens het fietsen. Zeker voor mensen die vooraf al weten geen wedstrijden te gaan rijden en de pure snelheid niet van belang vinden een uitstekende keuze.

Staal, Aluminium, carbon of titanium?

Heb je zojuist de ene keuze gemaakt voor het kopen van een racefiets of toerfiets, komt de volgende keuze alweer opdoemen. Namelijk de keuze voor welk soort materiaal je gaat als het op de fiets aankomt. Hierin zijn er eigenlijk vier keuzes te maken waarbij aluminium, staal en carbon de drie zullen zijn die het meeste relevant is voor de startende fietser.

Onderstaand heb ik de voor- en nadelen uiteengezet voor ieder type materiaal van de racefiets:

Aluminium racefiets frame voor- en nadelen

  • In de meeste gevallen zal de eerste startersfiets een aluminium racefiets zijn. Vaak behoorlijk licht van gewicht en ook behoorlijk betaalbaar in combinatie met de kwaliteit dat het biedt.
  • Dankzij de aluminium ontwikkelingen zijn de lasnaden lang niet meer zo zichtbaar als bij de stalen fietsen. Bij de duurdere modellen neigt dit zelfs naar het uiterlijk van carbon racefietsen.
  • Het materiaal is behoorlijk sterk. Wel minder sterk als stalen en titanium racefietsen. Daarbij is schade ook minder gemakkelijk te herstellen. Niet vallen dus 🙂

Carbon racefiets frame voor- en nadelen

  • Het grootste voordeel van carbon racefietsen is het gewicht ervan. Dit ligt vaak heel veel lager als bij de andere soorten fietsen. Zo bestaan er inmiddels al racefietsen die slechts 5,5 kilogram wegen, afgemonteerd en al! (Prijskaartje is daar overigens ook naar)
  • Daarnaast zien de carbon racefiets van tegenwoordig er fantastisch uit. Aero-, endurance- en klim modellen, het is allemaal mogelijk. En die ontwikkelingen gaan heel hard!
  • Nadeel van carbon racefietsen is de kwetsbaarheid. Ondanks dat het materiaal erg sterk is. Bij valpartijen kan er daardoor snel een scheur in het carbon ontstaan. In het slechtste geval betekent dit dat je het frame zult moeten weggooien. Tegenwoordig wordt het gelukkig al wel veel gemakkelijker om de fiets te laten repareren.
  • Ondanks dat carbon racefietsen steeds betaalbaarder worden, betaal je vaak nog wel meer dan bij een aluminium racefiets.

Titanium racefiets frame voor- en nadelen

  • Het grote voordeel van een Titanium racefiets is de sterkte. Titanium is heel sterk namelijk en is dan ook erg goed bestendig tegen invloeden van buitenaf. Niet voor niets dat J.guillem daarom een garantie van maar liefst 100 jaar geeft!
  • Sommigen zien het als voordeel, anderen als nadeel. De look van titanium fietsen is namelijk heel kenmerkend, kaal titanium. Wat mij betreft erg gaaf, maar niet iedereen denkt er zo over.
  • De prijs is dan weer iets anders, een startprijs van zo’n 2000,- euro zorgt er dan ook voor dat weinig starters de racefiets kopen als eerste fiets.

Kortom, wanneer jij je eerste racefiets wilt gaan kopen is een stalen racefiets het meeste budget vriendelijk. Wil je iets meer modern en laat het budget dit toe, dan zou ik zeker een proefrit maken op een aluminium of zelfs carbon fiets.

Racefiets kopen, maar welke remmen?

Na de keuze van het type fiets en het materiaal, blijft er nog een keuze over. Dat is de keuze van het type rem.

Als je hier nog niet veel van hebt gehoord zegt het je wellicht helemaal niets, maar het kan nog best een groot verschil maken, ook in remkracht.

In principe valt onderscheid te maken in velgremmen en schijfremmen. Laatste type is sinds een aantal jaren behoorlijk in opkomst binnen de markt van de racefietsen. Dit is dan ook alleen beschikbaar op de nieuwere type fietsen, tot die enkele jaren oud. Grote voordeel van schijfremmen is de remkracht. Deze is met schijfremmen sterker namelijk als bij velgremmen, bovendien doen schijfremmen het ook in slecht altijd goed.

Waarom zou je dan nog met velgremmen willen rijden denk je nu wellicht. En dat is niet gek gedacht. Want de voordelen van schijfremmen ten opzichte van velgremmen zijn overduidelijk zichtbaar. Echter, tegenstanders van schijfremmen beargumenteren hun standpunt met het voordeligere gewicht van wielen met velgremmen en het feit dat deze wielen ook sneller zijn te wisselen. Voor echte profs de kleine dingen die het verschil maken. Voor de startende fietser minder van belang.

Daarom is mijn advies om een fiets met schijfremmen uit te zoeken. Al is dat alleen al omdat de afschrijving daarvan veel lager ligt dan bij de fietsen met velgremmen.

Kwaliteit en prijsklasses

Als startende fietser kan ik mij maar al te goed voorstellen dat je niet precies weet met welk budget je wat voor soort racefiets koopt. Er bestaan tenslotte fietsen voor pakweg 250,- euro tot ruim boven de 10000,- euro. Een behoorlijk brede bandbreedte dus.

Daarom probeer ik je wat richtlijnen mee te geven, zo kom je beter voor de dag bij de fietsenwinkel 🙂

Tweedehands:

  • Een tweedehands stalen racefiets is al verkrijgbaar vanaf zo’n 100,- euro. Verwacht hier niet al te veel voor, maar fietsen zal prima gaan.
  • In een iets hogere categorie 450,- a 700,- euro. Zijn al zeer knappe alumunium fietsen beschikbaar. Vaak al met een behoorlijke afmontage en niet al te veel kilometers, zeker zodra je hoger gaat zitten in deze categorie.
  • Tussen 700,- en pakweg 1000,- euro kun je zelfs al naar een carbon racefiets gaan kijken. Houd hierbij wel in het oog, liever een jong gebruikte aluminium fiets dan een zwaar gebruikt carbon exemplaar. Voor je het weet komen er namelijk nog veel extra kosten voor casettes en tandwielbladen bij.
  • Voor het budget boven de 1000,- euro is het al kijken naar de jong gebruikte carbon racefietsen met de al wat duurdere schakelgroepen. Bij een goede deal misschien al elektronisch 🙂

Nieuw:

  • Uiteraard liggen de nieuwprijzen hoger dan die van de tweedehands fietsen. Voordeel is dan wel dat de fiets nieuw is en je een fietsenwinkel hebt om bij terug te komen als er toch iets mankeert aan de fiets. Naast natuurlijk het deskundige advies dat je bij een fietsenwinkel mag verwachten. Alleen daarom al zeker niet onverstandig bij het kopen van je eerste racefiets. Overigens hebben deze fietsenwinkels vaak ook nog inruil modellen staan.
  • Prijzen voor een knap aluminium exemplaar liggen vaak tussen de 700,- en 1000,- euro.
  • Voor carbon instappers liggen de prijzen vervolgens weer zo’n 200,- a 500,- euro hoger.

Kijk naar de afmontage en niet naar kleur

Een valkuil waardoor zowel de beginnende als gevorderde fietsers zich nog weleens willen laten verleiden, is het uiterlijk van de fiets.

Je wilt tenslotte niet op een fietskleur rijden die niet naar jouw smaak is. Toch is mijn advies om je uiteindelijke beslissing daar niet te veel door te laten leiden. De uiteindelijke afmontage van de fiets zal jou op de langere termijn namelijk veel meer fietsplezier gaan geven.

Denk hierbij aan een strak sturende fiets, een soepel schakelende ketting, scherp remmende remmen en soepel draaiende wielen.

Tijdens het afleggen van al die kilometers op de fiets is het zooo fijn als dit allemaal werkt zoals dit het zou moeten doen. En daar kan een kleine verbetering in een schakelgroep of een upgrade in de wielen al een groot verschil maken.

Je fiets laten personaliseren kan tenslotte altijd nog. Middels een van onze pakketten bijvoorbeeld.

Belangrijk! De fietshouding

Een absolute aanrader is om je goed op de fiets te laten zetten. Een verkeerde houding op de fiets kan namelijk vervelende blessures veroorzaken. Blessures die het fietsplezier al snel kunnen doen laten afnemen.

Laat je daarom bij een bikefitter, fietsenwinkel of in ieder geval iemand met verstand van zaken, goed op de fiets zetten.

Een goede tip is om bij het aanschaffen van een nieuwe racefiets een fietsmeting mee te onderhandelen bij de desbetreffende winkel. Vaak hebben de fietsenwinkels nog wel iets van marge en is het ook in hun belang dat jij veel plezier uit het fietsen haalt en vervolgens vaker terugkomt.

Gebruik een fietshelm!

‘Gebruik je kop, zet een helm op’ zoals de slogan van de KNWU luidt. ‘Je bent een geit als je zonder helm rijdt’ is mijn eigen versie.

Het gebruik van een helm op de racefiets is namelijk een absolute must wat mij betreft. Er bestaan veel te veel verhalen van mensen waar de helm zo veel veiligheid bracht, waarbij je niet wilt weten hoe het afgelopen was zonder…

Een kwalitatief zeer goede helm is al voor zo’n 89,- euro verkrijgbaar en stelt met de veiligheid die je daarmee voor jezelf waarborgt helemaal niets voor.

Onderhandelingstip

Op de accessoires bij een fietsenwinkel zitten vaak behoorlijke marges. Vaak wanneer jij jouw racefiets bij de winkels koopt, kunnen er leuke kortingen afgedwongen worden op producten als schoenplaatjes, bidons, fietspompen en binnenbandjes (voor het geval je lek rijdt). Maak hier gebruik van!

Conclusie

Ik hoop dat je wat uit deze blog hebt opgestoken en het je nieuwe energie heeft gegeven om op de fiets te stappen.

Ik kan het echt iedereen aanraden, naast de ontspanning en een fit lichaam verbreedt het ook echt jouw horizon. Je komt op plekken waar je nooit eerder bent geweest en ontmoet mensen met dezelfde passie. Geweldig toch?!

Ga je jouw racefiets kopen maar nog wat vragen? Stel deze gerust. Ik beantwoord het maar al te graag.

Wellicht kan deze blog jouw wielervrienden (of vriendinnen) ook helpen om hun eerste stap te zetten. Ik zou het daarom heel leuk vinden als je blog wilt delen met iedereen voor wie dit interessant kan zijn. Alvast bedankt!

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]