Welke framemaat racefiets uitzoeken? 3 gouden tips voor het juiste frame

Bij veel mensen gaat het de eerste keer vaak fout, het uitkiezen van een framemaat voor hun nieuwe racefiets.

Zonde, en iets wat het plezier op de fiets behoorlijk kan bederven. Het fietsen op verkeerde maat racefiets is niet fijn en kan dan ook al snel voor blessures zorgen.

Om dit te voorkomen wij jou in deze blog antwoord op de vraag, welke framemaat voor de racefiets geschikt is voor jouw lichaam.

Tip 1: Jouw lengte opmeten

Om te bepalen welke racefiets framemaat de juiste is, is het belangrijk om rekening te houden met drie factoren. Jouw eigen lengte, je binnenbeen engte en de geometrie van de racefiets. Deze drie samen bepalen welke racefiets framemaat voor jou de juiste is.

Als eerste is het goed om jouw eigen lengte te (laten) meten. Voor een groot deel is deze leidend in de keuze van het maat van je racefiets frame. Zoals gezegd, voor een groot deel, dit is dus zeker nog niet alles bepalend. Waar toch verschillende fietsenwinkels de fout in gaan, is door dit wel alles leidende factor te laten mee wegen. Een deel door onwetendheid, een ander deel omdat de marge, en daarmee tijd, vaak niet beschikbaar is om dit wel juist te doen. Hierin weten de plaatselijke fietsenwinkels zich vaak nog wel in te onderscheiden.

Daarom dus snel door naar het volgende hoofdstuk om de tweede belangrijke factor te behandelen…

Tip 2: Binnenbeenlengte meten

En deze factor is het opmeten van je binnenbeenlengte. Deze is mede belangrijk om de geometrie van je eigen lichaam te kunnen bepalen. De een beschikt namelijk over een lang bovenlichaam met in verhouding iets kleinere benen, terwijl dit voor andere mensen weer omgedraaid kan zijn.

Zoals je kunt begrijpen hebben deze verschillende lichaamsverhoudingen invloed op het feit welke framemaat voor de racefiets voor jouw juist is. Daarom volstaat het ook niet om enkel je eigen lichaamslengte op te meten en aan de hand daarvan de framemaat te bepalen.

Maar er is ook nog een derde factor die je zeker mee moet nemen in de overweging tot het aanschaffen van een nieuwe racefiets. 

Hoe meet je de binnenbeenlengte?Om nog even duidelijk te hebben wat wij precies met de binnenbeenlengte bedoelen, zo kun je deze opmeten:1: Ga met blote voeten zo’n 15 centimeter uit elkaar staan.2: Meet vervolgens vanaf de grond naar je kruis.3: Je hebt nu de binnenbeenlengte.Tip: Door de binnenbeenlengte te vermenigvuldigen met 0,68 krijg je ook al een heel goede indicatie van de framemaat die voor jou geschikt is. Zorgvuldig meten is daarbij wel belangrijk.

Tip 3: Geometrie, let op Reach & stack

Het zijn wel een aantal wielertermen die er even ingegooid worden: reach & stack. Toch kunnen deze twee bepalend zijn in de keuze van je racefiets.

Want nadat je in de vorige twee stappen hebt kunnen bepalen welke racefiets framemaat geschikt is, bestaan er ook nog verschillende geometrieën in frames.

Bovenstaande afbeelding legt eigenlijk het beste uit wat de drie termen betekenen. De stack is de verticale afstand tussen de bovenzijde van de bovenbuis en de bracket. De reach wordt gemeten vanuit de stack, hierbij meet je de horizontale afstand tussen de bracket en het balhoofd.

De fietsframes van verschillende merken kunnen over andere stack en reach maten beschikken. Voor mensen met een, in verhouding, kleiner bovenlichaam, fietst het fijner met een frame die over een kleinere reach beschikt. Hierdoor hoeft het bovenlichaam minder ver naar voren te komen, dit is dus direct ook iets comfortabeler. Je belast de rug tenslotte iets minder.

Tabel: Welke framemaat racefiets in combinatie met jouw lengte

Om alvast een goede indicatie mee te geven welke racefiets framemaat past bij welke lichaamslengte, hebben wij een tabel opgemaakt.

LichaamslengteFramehoogte
149 – 166 cm46 cm
152 – 169 cm47 cm
155 – 172 cm48 cm
158 – 175 cm49 cm
161 – 178 cm51 cm
165 – 182 cm53 cm
167 – 184 cm54 cm
169 – 186 cm55 cm
171 – 188 cm56 cm
173 – 190 cm57 cm
176 – 193 cm58 cm
179 – 196 cm59 cm
181 – 198 cm60 cm
183 – 200 cm61 cm
186 – 203 cm62 cm
 > 203 cmOp maat

Gebruik dit vooral als indicatie en de eerdergenoemde methodes om het exact te bepalen.

Conclusie

Er zijn dus drie onderdelen die bepalen welke framemaat het meeste geschikt is. Allereerst is dat jouw lengte, ten tweede de binnenbeenlengte en vervolgens nog de geometrie van de verschillende racefiets merken. Met deze tips zou het moeten lukken om de juiste racefiets te kunnen vinden. Zeker in combinatie met de nodige hulp van een behulpzame fietsenverkoper.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, laat het ons vooral weten.

Uiteraard wordt het delen met vrienden of familie zeer gewaardeerd, het liefste zoveel hebben wij zoveel mogelijk mensen die met de juiste racefiets rondrijden.

Genoeg plannen dus. Wij gaan ons uiterste best doen om er in 2021 opnieuw een top jaar van te maken!

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]