De ultieme racefiets banden gids – De snelste, lichtste en beste

De racefiets band, wellicht wel het allerbelangrijkste element van een racefiets. Het is tenslotte je enige contactmoment met het wegdek. Daarom des te meer belangrijk dat je over goede fietsbanden beschikt.

Hiervoor is deze ultieme racefiets banden gids geschreven. Onderzoek op het internet (met betrekking tot rolweerstand) en duizenden test uren vormen hiervoor de basis. Na het lezen van deze test ben jij dus helemaal op de hoogte van alles rondom het rubber onder je racefiets.

  1. Wat maakt nou goede racefiets band?
    Wat draagt nou bij aan het feit wat een goede fietsband is en wat niet? Hiervoor zijn tal van verschillende factoren en dit kan voor iedereen verschillend zijn. Om maar een voorbeeld te nemen, een band met lage rolweerstand zorgt bijvoorbeeld vaak voor een mindere lekbestendigheid en andersom.

Jouw eigen behoeftes spelen daarom spelen daarom mee in wat een goede racefiets band voor jou is en wat niet.

In zijn algemeenheid kun je wel een goed voorbeeld nemen aan de racebanden uit de Formule 1. Hier genieten banden met weinig profiel vaak de voorkeur ten opzichte van de banden met profiel. Immers, des te meer je banden in contact staan met het wegdek, des te meer grip je hebt. Voor wielrenners is het dan ook raadzaam om voor banden met weinig profiel te kiezen! Ondanks het verleidelijk is om voor winterbanden met veel profiel te kiezen. Voor auto’s is dit enkel interessant om aquaplaning te voorkomen (wat pas gebeurt bij een snelheid vanaf zo’n 200 km/h).

  1. Band in combinatie met jouw fiets
    Nog iets anders om vooraf goed rekening mee te houden voordat je na het lezen direct jouw setje 25 millimeters op kop tikt. Niet alle racefietsen zijn gemaakt voor deze brede banden. Zo blijkt uit eigen ervaring.

In mijn geval was dit van toepassing op mijn Specialized Tarmac SL4. Een top fiets die wat mij betreft nog jaren mee had mogen gaan. Echter, na achter lek te hebben gereden in een wielerkoers in Frankrijk, kreeg ik een 25 millimeters conti 4000s2 gemonteerd. Ik werd op gang geduwd en reed achter de ploegleiderswagen aan om terug in het peloton terecht te komen. Maar wat ging het zwaar, waar ik tot kort daarvoor mijzelf nog goed in het peloton genesteld had, leek het nu alsof ik af te rekenen had met een klapband. Tot ‘pats, boem’ een lekke band en lak die van mijn fiets was afgereden. De 25 millimeter band bleek dus net niet in mijn fiets te passen.

Goed om even te checken of jouw racefiets ook geschikt is voor de nieuwe, opkomende, brede racefiets banden.

  1. Rijstijl
    Rijstijl racefiets – wielrenner

Wanneer je de keuze voor een bepaald type band maakt is het goed om te inventariseren wat voor rijstijl jouw voorkeur heeft. Of het nu agressief, timide of semi-sportief is, iedere rijstijl heeft zo zijn band die daar net wat beter voor geschikt is.

Neem zo rustige toerfietser welke hoogstwaarschijnlijk meer baat heeft bij een comfortabele fietsband. Hiervoor zal een 28 millimeter band waarschijnlijk net even fijner aanvoelen. Zeker in combinatie met de juiste bandendruk. Een agressieve (en nee, dan bedoel ik niet in het verkeer) renner/ wedstrijdfietser zal meer baat hebben bij een smallere band die strak door de bochten zal gaan, aerodynamisch is en een lage rolweerstand. Het comfort spreek vanzelfsprekend een minder grote rol.

Kies dus jouw rijstijl en bedenk welke band (zie onderstaande banden) daar het beste bij zal passen.

  1. Rolweerstand racefiets band testen
    Een onderdeel van racefiets banden dat van groot belang is naarmate je fanatieker wordt, is de rolweerstand. Dit betekent de mate waarin het rubber over het wegdek heen rolt. Gaat dit heel soepel en gemakkelijk, dan is de rolweerstand laag (positief dus). De rolweerstand van een racefiets band is te berekenen middels het vermogen/ krachtmeting. De website Bicycle Rolling Resistance heeft dit de afgelopen jaren dan ook uitgebreid gedaan. Van zijn resultaten hebben wij dan ook dankbaar gebruik gemaakt.

4.1 De top merken
Continental, Schwalbe, Vittoria, Michelin en Vredestein in Nederland. Op enkele ontbrekende namen na, zijn dit toch wel dé fietsband merken die het uit maken binnen de wielersport. Met name de twee Duitse merken (Continental en Schwalbe) zijn al jaren achtereenvolgens de marktleiders. En onverdienstelijk doen ze dat dan ook niet. In top 10 van snelste banden komen we Continental maar liefst 3 keer tegen!

4.2 Tubular boven!
Top 5 racefiets banden rolweerstand test – tubular
Bron: Bicycle Rolling Resistance

Heel langzaamaan veroverd de tubular fietsband steeds meer terrein binnen de wielerwereld. Waar men bij het mountainbiken allang al is overgestapt naar de velg-buitenband combinatie (dus zonder binnenband), verloopt dit binnen het conservatieve weg wielrennen zeer behoedzaam.

Maar wat betreft de rolweerstand zijn de tubular racefiets banden de tubes en draadbanden behoorlijk voorbij. De top drie bestaat namelijk enkel uit tubular fietsbanden.

Op nummer 1 van de aller snelste racefiets band staat echter een ander merk. Dit is de Vittoria Corsa Speed G+ 2.0 Tubular 25 mm. Op nummer twee en drie volgen de Schwalbe Pro One TT TLE Addix 25 mm en de Continental Grand Prix 5000 TL (Beide ook tubular).

4.3 Top 5 snelste banden met binnenband
Top 5 snelste draadbanden wielrennen
Bron: Bicycle Rolling Resistance

Toch blijven draadbanden op je racefiets nog steeds in mens populair. Logisch ook, een binnenbandje is tenslotte eenvoudig te vervangen en het anderhalve watt verschil tussen de nummer 1 in de lijst van snelste fietsband ten opzichte van de nummer 4 is voor de gemiddelde fietser totaal niet interessant, toch? 😉

Wel een belangrijk element om te zorgen voor de optimale rolweerstand, is een latex binnenband. Weliswaar een stukje duurder dan een normale binnenband en ook niet bij iedere fietsenwinkel verkrijgbaar, toch zorgt het voor een aanzienlijk verschil. Dit omdat de latex binnenband voor minder wrijving tussen de binnenband en buitenband zorgt. Dit resulteert in minder rolweerstand.

Op nummer 1 van de snelste draadband staat de Michelin Power Time Trial 25 millimeter. Zoals de naam dus al zegt, ideaal voor het moment dat rolweerstand besparing het belangrijkste is, de tijdrit. De Continental Grand Prix TT volgt op nummer 2, nauw gevolgd door de Continental Gran Prix 5000. Knap voor een fietsband die ook zeer goed geschikt is buiten het tijdrijden om.

4.4 Invloed van Bandendruk
Wellicht is het je al opgevallen in de bovenstaande tabellen, de invloed van de bandendruk op de rolweerstand van je banden. Want de hoeveelheid lucht in je banden heeft, naast de verschillende rij eigenschappen en vatbaarheid voor lekke banden, ook invloed op de rolweerstand.

En dan naarmate de hoeveelheid lucht in je banden toeneemt des te lager de rolweerstand zal zijn blijkt uit de tabel. Natuurlijk heeft dit zijn grens. Uit de afnemende grafiek van Bicycle Rolling Resistance valt af te lezen dat dit net voorbij de 8,3 bar is. In de top 5 van snelste fietsbanden is te zien dat de grootste winst te behalen valt bij de Michelin draadband. Waar je bij een bandendruk van 4,1 bar nog een rolweerstand hebt van net geen 13 watt, daalt deze bij een luchtdruk van 8,3 bar naar 7,5 watt. Dit verschil keer twee is een verschil van 11 watt. Zeker voor de tijdrijders kan dit een verschil tussen winst en verlies betekenen.

Kortom, check je bandenspanning altijd goed voor vertrek, dat gaat je krachten schelen. Lees hier nog meer over de juiste bandenspanning voor jouw racefiets.

  1. Aerodynamica van je racefiets band
    Top 5 snelste fietsbanden – aerodynamica
    Bron: Bicycle Rolling Resistance

Een erg belangrijk onderdeel binnen het wielrennen is de aerodynamica. Des te aerodynamischer jij en je fiets zijn, des te gemakkelijker je door de wind heen zult snijden. Ook de banden van je racefiets hebben invloed op de aerodynamica. Een veel voorkomend voorbeeld is het achterwiel en de mate waarin deze aansluit op de staande buis. Vooral bij aero fietsen zie je de achterband erg dicht bij het frame zitten om zo min mogelijk werveling te veroorzaken.

De breedte van je fietsband is een groot onderdeel die invloed heeft op de aerodynamica van je racefiets band. Hoe breder de band is, voor te meer luchtweerstand de band zal zorgen. De 5 snelste fietsbanden (op gebied van rolweerstand) zijn daarom nog eens onder de loep genomen. En wat blijkt de band met de minste rolweerstand is ook het aller smalste. De Vittoria Corsa speed scoort dus ook op dit vlak erg goed. Dit terwijl de concurrentie erg gewaagd is aan elkaar op dit gebied.

  1. Gewicht, voor de klimmers!
    Voor de échte gewichtsfreaks voldoet enkel de rolweerstand en mate van aerodynamica enkel niet. Sterker nog, daarvoor ontbreekt nog het belangrijkste onderdeel, gewicht!

Want een paar gram te veel, dat is zonde. Daarvoor zijn wij op zoek gegaan naar de aller lichtste racefiets band.

Top 5 lichtste fietsbanden wielrennen
Bron: Bicycle Rolling Resistance

Je ziet de tabel en denkt, mooi, ik ga voor de Michelin Power Time Trial als lichtste band. Goed bedacht, toch kom je bedrogen uit. Aangezien dit een draadband is, zullen hier nog binnenbanden aan toe gevoegd moeten worden. Nu wegen deze niet de wereld, maar bovenaan zal deze band er zeker niet meer door komen. Dan is toch, alweer, uitkijken naar de Vittoria Corsa Speed. Naast de snelste en meest aerodynamische ook het lichtste uit de test van top 5 snelste fietsbanden. Op dat gebied heeft Vittoria dus een echte topper in huis als het om fietsbanden gaat. Niet voor niets waarom veel worldtour fietsteams rondrijden (zeker met tijdritten) op de banden van Engelse makelij.

Maar, ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Zo geldt dat ook voor de Vittoria racefiets band. Aan onderstaande tabel valt namelijk nog iets af te lezen waar de Vittoria laag op scoort, de banddikte. Direct een conclusie kun je daar niet uit opmaken, gelukkig wel in combinatie met de eigen ervaring. De band gaat namelijk duidelijk minder lang mee dan die van de concurrentie (denk daarbij aan bijvoorbeeld conti’s). De banddikte van deze Vittoria Corsa Speed is 1,8 millimeter. Voor je vergelijking een gemiddelde all-round band haalt zo’n 2,5 á 3 millimeter. Aangezien het geen goedkope fietsband is, is dit dus wel een minpunt.

Tip: Creëer een tweede wielset. Gebruik deze wielen en banden voor je trainingen die er minder toe doen. Zo houd je de andere wielset met, bijvoorbeeld Vittoria Corsa fietsbanden helemaal in orde.

  1. Lekbestendigheid
    Top 5 beste lekbestendige racefiets band wielrennen
    Bron: Bicycle Rolling Resistance

Lekrijden behoort toch wel tot een van de grootste ergernissen onder wielrenners. Op welke niveau je ook fietst, een lekke band kom je liever niet tegen. Bicycle Rolling Resistance heeft hiervoor ook een test afgenomen onder verschillende fietsbanden.

Uit de test komt naar voren dat het Duitse Continental hier erg goed op scoort. Het weet maar liefst drie bandtypes in de top 5 te noteren. Met de Continental Gator Hardshell staan ze op gebied van lekbestendigheid op nummer 1 met de Gatorskin op plek 3 en de Grand Prix 4 season staat op een gedeelde vierde plaats.

Voor mij persoonlijk een bevestiging van wat ik al vermoedde als vervend gebruiker van de Continental Grand prix 4 Season. Een zeer degelijke allround band (liefst in de winter) die, voor mijn gevoel, haast niet lek te krijgen is (even afkloppen).

  1. Invloed van velgen
    Racefiets band zwart

Wellicht heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar ook de velgen die gebruikt in combinatie van banden, hebben veel invloed op zowel het weggedrag, de rolweerstand en de aerodynamica van de band. Niet iedere velg is daarbij geschikt voor een brede band en andersom. Passen doen de banden vaak wel, een afloper zal dan ook niet zo snel voorkomen, maar ideaal is het niet.

Zo zal een smalle velg in combinatie met brede brand, de band niet optimaal tot zijn recht laten komen (de band wordt naar buiten toe gedrukt). Terwijl een brede velg in combinatie met een smalle velg voor een afloper kan zorgen.

  1. Beste Allround racefiets band
    We hebben de snelste, de meeste aerodynamische, de lichtste en de meeste lek bestendige racefiets band al langs gehad. Nu is het tijd voor de band die het meest allround is, waar je in alle omstandigheden op kunt bouwen, of net niet 😉

Ik kan je alvast iets verklappen, Continental en Michelin domineren de lijst.

De Snelste
De Grand Prix 5000 TL zijn we al eerder tegengekomen. En in de lijst van beste allround fietsbanden is die ook te vinden. In deze lijst is deze band, ruimschoots, het snelste. Op zoek naar een snelle allround band? Zoek dan niet verder!

De Schwalbe Pro One TLE Addix, Michelen Power Road TLR en de Continental Grand Prix 5000 staan heel dichtbij elkaar. De Michelin Power Competion is ‘de traagste’ van het stel.

Gewicht
Waar de Conti 5000 TL op het vorige onderdeel nog als beste scoorde, scoort die nu als minste dankzij zijn gewicht van 300 gram. Toch ruim 80 gram zwaarder als de lichtste allround band, de Michelin power competetion.

Opnieuw valt op waarom deze banden genomineerd zijn als beste allround fietsband. Geen van allen springt ertussen uit maar een heel slechte score.

Lekbestendigheid
Benieuwd was ik naar het verschil tussen de beste scorende lek bestendige banden ten opzichte van de banden uit deze lijst. Wat opvalt is dat de lekbestendigheid van het loopvlak bij de allround banden heel wat punten lager scoort. Niet geheel onlogisch, aangezien de banden hierdoor beter rollen en dus een lagere rolweerstand hebben. Toch is het goed om te weten dat je een allround fietsband hier niet per se voor moet gaan kopen.

De best scorende band (zowel het loopvlak als de zijkant) is de 5000 TL. De Michelin power competetion scoort het beste op loopvlak lekbestendigheid, de zijkanten van deze band zijn dan weer minder goed lek bestendig.

Bandbreedte
Gelijke scores op het gebied van bandbreedte en daarmee aerodynamica. Twee banden die er heel lichtjes boven uitsteken zijn de Contintenal 5000 draadband en de Schwalde pro one TLE met een gemeten bandbreedte van 26 millimeter.

Conclusie: Dit is jouw beste racefiets band
Zoals in het begin van deze blog al werd behandeld, is het belang van het type renner dat je bent groot op de keuze die je zult maken voor de juiste racefiets band.

Puur gewenst op snelheid dan is de keuze voor de Vittoria Speed G+ 2.0 een logische keuze. Dit is simpelweg de snelste fietsband die er momenteel is.

Fiets je veel meer op recreatief niveau, dan is een goede lek bestendige band wellicht veel wenselijker. De Continental Gator Hardshell komt hiervoor dan het beste uit de test. Zeker eens het proberen waard!

Maar natuurlijk bestaat er ook nog een keuze daartussen in, voor de renner die soms wat fanatieker wil gaan rijden, maar niet altijd op wedstrijdniveau acteert. Het beste ben je dan uit bij de firma Continental. De beste allround is namelijk de Continental GP 5000 TL. Jouw velgen nog niet tubeless ready? De draadband versie van deze band is dan ook een zeer verstandige keuze.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog in ieder geval weer een behoorlijk stuk wijzer bent geworden. Mocht je vragen hebben? Laat vooral een reactie achter.

Veel fietsplezier gewenst!

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]