Er is niets vervelender dan het tegenkomen van een lekke band onderweg gedurende een fietsrit. Met name in de winter, wanneer je koude handen hebt en het vervangen van een band nog moeizamer gaat.
Om te proberen een lekke band iets draagzamer te maken, hebben wij 7 tips uitgeschreven. Met deze tips wordt het vervangen van de binnenband van je racefiets gemakkelijker en ben je weer sneller ‘on the road’.
Het voorkomen van lek rijden
Nog fijner dan weten hoe je de binnenband van je racefiets moet vervangen is het voorkomen van lek rijden. Want ook daar bestaan een aantal trucjes voor om dit tegen te gaan. Een hele eenvoudige is alleen al door regelmatig je racefiets banden te controleren. Stukjes glas of andere beschadigingen aan de buitenband zullen hierdoor veel sneller gezien worden en waar mogelijk hersteld.
Hiervoor is een simpel trucje te gebruiken. Door voorzichtig met je hand over het rubber van je banden heen te wrijven zorg je ervoor dat alle steentjes direct van je band af vallen. Zeker nadat je over een schelpenpaadje hebt gereden is dit aan te raden.
Een aantal andere eenvoudige tips zijn: Het regelmatig controleren van de bandenspanning en eventueel op spanning brengen. Het vervangen van je buitenband mocht de slijtage zijn werk hebben gedaan. En het nalopen van je velg(lint). Naast dat je velg voor een lekke band kan zorgen, geldt dit ook voor verkeerd liggend velglint. Iets waardoor de scherpe delen van de velg een leegloper kunnen veroorzaken.
1. Zorg voor een ruime buitenband
Er bestaan een hoop verschillende buitenbanden voor de racefiets. Veel van die merken verschillen ook in de mate waarin die om jouw velg heen te leggen zijn. Het moet natuurlijk niet té gemakkelijk gaan. Maar bij sommige banden merken (dit verschilt per velg type) gaat dit extreem moeilijk. Ga daarom goed na welke buitenband geschikt is voor jouw velgen. Want met koude handen een buitenband om je velgen heen duwen gaat al niet makkelijk en dan al zeker niet wanneer de band/ velg combinatie erg krap is.
Mocht de band na aanschaf toch erg krap zijn. Probeer deze dan zoveel mogelijk uit te rekken. De millimeters winst kunnen al voldoende zijn.
2. Regel stevige bandenlichters
Wanneer je toch lek rijdt zal, nadat het desbetreffende wiel uit je fiets is gehaald, de buitenband van de velg gehaald moeten worden. De uitvinding van de bandenlichters is hiervoor perfect. Met goede bandenlichters wip je de banden zo van de velg af.
Maar let op. Hierbij gelden wel een aantal ‘do’s en dont’s’. Zo is het gebruik van stalen/ ijzeren bandenlichters niet aan te raden. Door de sterkte hiervan voel je vaak niet of iets wel of niet gaat. Met als gevolg dat je de velgrand behoorlijk kunt beschadigen, zeker bij carbon velgen. Maak dus gebruik van kunststof bandenlichters. Ga hierbij op zoek naar het juiste. Er bestaat namelijk een behoorlijk aantal die snel verbuigen of afbreken. Dat wil je niet. Regel dus stevige kunststof bandenlichters.
3. Controleren van de buitenband
Nadat je de lekke binnenband hebt verwijderd is het belangrijk om allereerst de buitenband goed na te lopen. De boosdoener van de lekke band is hier namelijk vaak nog aanwezig. Controleer daarbij zowel de binnen- en buiten kant van de buitenband. Soms moet er even iets uit de buitenband gepulkt worden. Door de band dan lichtjes te buigen komt het steentje, stukje glas of andere voorwerp er makkelijker uit.
4. Licht oppompen van de binnenband
Nadat je de buitenband helemaal gecontroleerd hebt is het tijd om de nieuwe binnenband een klein beetje lucht geven. Dit zorgt ervoor dat de binnenband gemakkelijker in de velg terecht komt en daar blijft zitten. Pomp de band niet te hard op. Circa 1,5 bar moet volstaan.
5. Binnenband van je racefiets vervangen
De binnenband van je racefiets is nu lichtjes opgepompt en klaar om vervangen te worden. Begin bij het ventiel, stop deze in het ventiel gaatje en druk de band vervolgens geleidelijk naar binnen toe. Het makkelijkste is om dit met twee handen tegelijk te doen zodat je met je handen tegelijk halverwege de band uitkomt. Als het goed is moet dit vrij eenvoudig gelukt zijn. Niet? Laat dan wat lucht weglopen of voeg er juist nog iets aan toe.
6. De buitenband in de velg leggen
Nu is het tijd voor wellicht de lastigste stap, de buitenband om de velg heen leggen. Gelukkig heb ik ook hiervoor nuttige tips. Om te beginnen start je opnieuw bij het ventiel. Omdat dit gedeelte van de band meer ruimte nodig heeft (door aanwezigheid van het ventiel). Je eindigt dus tegenover het ventiel. Druk de band overal netjes de velgrand over tot het moeizamer gaat. Vaak is dit met zo’n 10 á 20 centimeter te gaan. Wat je dan probeert is om extra rek richting dat gedeelte toe te halen. Soms kan het zijn de er net ergens een kreuk in de band zit dat voor een millimeter extra ruimte kan zorgen.
Vervolgens is het een kwestie van beetje bij beetje de band over de velgrand heen duwen, de band rekken, totdat de band geheel over de velgrand heen is.
7. Rollen maar!
Daarna kan de binnenband opgepompt worden. Nu hoor je wellicht nog de binnenband bewegen, deze gaat dan goed liggen. Wat je na het oppompen nog kunt doen om de binnenband zeker goed te leggen. Is door met je handen en je lichaam op de band te leunen en deze over straat of in je woonkamer een paar meter te rollen. Zo druk je de band op de juiste plaats.
Een goed fietspomp is ook altijd fijn, zorg voor een pomp welke de luchtdruk (in bar) duidelijk aangeeft.
Conclusie
Zo, ik heb je dat een aantal van deze tips bruikbaar voor je zijn geweest. Lastig is het niet om de binnenband van je racefiets te vervangen. Een kwestie van in rust alle stappen doorlopen en proberen een locatie uit te wind te zoeken (mocht je in de winter lek rijden). Daarnaast is het natuurlijk een kwestie van liever voorkomen dan genezen. Onderhoud je racefiets met daarbij de banden dus goed.