Hoeveel bar in de fietsband van je racefiets pompen?

Hoeveel bar is nodig voor in de banden van je racefiets? Het is een lastige, het antwoord hangt namelijk af van best wel wat verschillende factoren.

Fiets je over kasseien? Rijd je een korte tijdrit? Of over gravelpaden? Dan is de keuze vaak ook nog weer afhankelijk van de wielen waarop je rijdt (carbon of alu) en het type buitenband.

Kortom, veel factoren. In deze blog gaan wij je antwoord te geven en helpen vanaf nu altijd met de juiste druk rondt te rijden.

Goed om nog even vooraf te melden, de blog gaat vooral dieper in op Clincher velgen (normale draadbanden). Voor tubeless kan de informatie zeker nuttig zijn, maar tips hierover worden in een andere blog behandeld.

Bar, wat betekent het?

Meten is weten. Daarom meten wij bijvoorbeeld ook in meters (hiervan afgeleid kilometers, centimeters etc.) om te meten hoe groot iets is. Hierdoor weet je meteen wat mensen bedoelen als het om ’10 meter’ gaat.

Zo werkt het met bar dus ook. Hiermee wordt dan niet de afstand bedoelt, maar de druk waarmee iets op een oppervlakte drukt. Hierin staat 1 bar gelijk aan de druk van 1 kilo op 1 vierkante centimeter. Zodra de druk op een vierkante centimeter te hoog wordt, rijd je lek. Op bijvoorbeeld kasseien is dit iets wat vaker kan voorkomen door de constant wisselende druk die wordt uitgeoefend op de buitenbanden. En lekrijden, dat is wat je natuurlijk niet wilt.

Bandendruk fietsband in combinatie met de wegen

Daarom is het allereerst belangrijk om te weten op wat voor type wegdek je zult gaan rijden. Wordt dat vlak asfalt? Gravel? Kasseien? Of een combinatie van de verschillende soorten.

Op een goedlopend stuk asfalt mag je de bandenspanning (uitgaande van clincher velgen) best wel eens opvoeren richting 7 a 7,5 bar. Daarbij mag de achterband vaak iets harder worden opgepompt dan de voorband, deze heeft tenslotte ook meer gewicht te verdragen. Verder is het nog een stukje afhankelijk van het comfort dat je wilt bereiken. Tijdens een fietsrit waarbij comfort meer prioriteit heeft dan snelheid is mijn advies om de bandendruk naar zo’n 6,5 bar. De banden geven dan net iets meer mee met oneffenheden op het wegdek.

Op kasseien fietsen

Is vooraf al bekend dat je veel kilometers over kasseien zult gaan afleggen? Dan is het zeker aan te raden om vooraf eens goed met de bandendruk te spelen. Ook om te merken waar jij je comfortabel bij voelt. Want dat is tijdens het fietsen over kasseien misschien wel het allerbelangrijkste.

In ieder geval zou ik zeggen om de bandendruk tussen de 5,5 en 7,5 bar aan te houden. Is het geen wedstrijd en heb je graag een klein beetje extra vering, kies dan gerust voor richting de 5,5 a 6 bar. Niet te laag in ieder geval, de kans op stootlek is daarmee op kasseien ook aanwezig, en dat wil je liever niet.

Fietsen op gravelpaden

Een andere ondergrond, in een onderdeel dat steeds meer in de belangstelling staat, is gravel en het daarbij horende gravelfietsen. Tegenwoordig zijn hier speciale fietsen voor uitgerust met 32 mm banden. Maar het kan natuurlijk ook prima voorkomen dat jij met de 25 mm banden op gravelpaden uitkomt.

Ook dan is het weer belangrijk om de banden niet te hard op te pompen en iets lager te gaan zitten. Rond de 6,5 bar zit je altijd goed. Worden de gravelpaden heel heftig? Kies voor ietsje zachter, minder heftig? Kies dan voor een hogere bandenspanning.

Opmerking: Doe je aan wedstrijden op de racefiets? Of van plan om eens een strava kommetje te gaan aanvallen? Zoek dan gerust eens iets meer de grens op met je bandenspanning. Pomp dan eens 0,5 tot 1 bar extra in de binnenbanden. Dit zorgt voor iets minder rolweerstand waarmee je dus sneller kunt gaan fietsen 🙂

Invloed van velgen en buitenbanden

Nu zou een groot deel van bovenstaande info rechtstreeks de prullenbak in kunnen mochten de fabrikanten van jouw wielen of banden iets anders aanraden. Zij vermelden namelijk vaak al de maximale bandenspanning die een fietsband aan kan. Advies is om dit dan ook zeker aan te houden, ondanks zij vaak wel op veilig spelen i.v.m. de garantie.

Allereerst de invloed van velgen. Want wat voor invloed heeft dit op hoeveel bar in de fietsband van jouw racefiets moet?

Het verschil tussen aluminium en carbon velgen is al een eerste verschil. Over het algemeen kan er iets minder bandendruk in de carbon velgen. Mede omdat dit iets kwetsbaarder is bij een te hoge bandendruk. Verder kan de breedte van de velg invloed hebben op de bandendruk die je in de binnenband moet pompen. Dit dan natuurlijk weer in combinatie met de breedte van de buitenband die je eromheen legt.

Maar over het algemeen geldt dat wanneer je voor een bredere buitenband kiest er minder bar druk in de fietsband hoeft.

De invloed van banden is een andere belangrijke factor bij het bepalen van de juiste bandendruk. Want waar men vroeger nog voor 21 mm bandjes koos, is de tijd aangebroken waarin haast alle renners kiezen voor een breedte van 25 millimeter en de eersten zelfs al overgaan naar 28 mm. En zodra de banden breder worden des te minder bandendruk er in de fietsbanden moet. Juist omdat het bredere rol oppervlakte voor een lagere rolweerstand zorgt.

Conclusie: De juiste bandendruk

Een harde conclusie over de juiste bandendruk is er dus eigenlijk niet te trekken. Mede door de grote hoeveelheid verschillende variabelen die er bestaan, is er niet 1 juist antwoord.

Eerder in de blog heb ik een aantal bandendrukken benoemd en deze zou je zeker aan kunnen houden als richtlijn. Probeer vanuit daar vooral te experimenteren met de verschillende hoeveelheden bar drukken in combinatie met wat comfortabel voelt.

Op zoek naar de allersnelste fietsband in combinatie met de juiste bandendruk? Dan is er wel een duidelijk antwoorde te geven: De Vittoria Corsa G+ speed 2.0 met een breedte van 25 mm en een bandendruk van 8.3 bar. Uitgezocht door Bicycle rolling resistance met onderstaand weergegeven in een grafiek.

Zo krijg je even goed een prima beeld wat de verschillende bandendrukken voor invloed hebben op de snelheid van een fietsband.

Ik hoop dat je weer behoorlijk wijzer bent geworden naar aanleiding van deze blog. Mocht je nog vragen hebben hoor ik dat graag.

Zijn er nog vrienden, vriendinnen of famillie leden waarvan jij denkt dat die willen weten hoeveel bar zij in de fietsband van een racefiets moeten pompen? Deel deze blog gerust.

Alvast bedankt en veel fietsplezier gewenst!

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]