De juiste houding op een racefiets. Of je nu net begonnen bent met wielrennen of dit al een tijdje doet, het kan nooit kwaad om hier eens kritisch naar te kijken.
De juiste fietshouding voorkomt namelijk blessures en maakt daarmee het fietsen een stuk prettiger.
In deze blog geven wij je daarom 9 tips om de juiste houding op je racefiets te bereiken. Houd de imbus alvast maar bij de hand, want er mag gesleuteld worden 😉
De juiste fietshouding
Uiteraard is er een duidelijk verschil tussen de ‘juiste fietshouding’ en de houding die jij lekker vindt om mee te fietsen. De tips in deze blog zijn daarom vooral een leidraad, zoals de wetenschap het heeft voorgeschreven. Zit jij nu al heerlijk op de fiets, maar klopt dit niet helemaal volgens de wetenschap, trek je er dan vooral niet te veel van aan.
Mocht je nou wel pijntjes of problemen ervaren tijdens het fietsen op je racefiets, dan zou dat best wel eens aan een verkeerde houding kunnen liggen. Dan is het extra belangrijk om goed op te letten tijdens deze blog.
Hoogstens kun je de tips eens uitproberen, om te testen of dit ook iets voor je is. Daarbij het advies om aanpassingen niet in 1 keer door te voeren, maar stuk voor stuk. Zo weet je direct welke aanpassingen niet goed aanvoelen en welke wel.
Het frame bepaalt de juiste houding
Het allereerste, en direct het belangrijkste onderdeel van de racefiets is het frame zelf. Rijd jij namelijk wel op het juiste maat frame?
Dit is vaak een onderdeel dat nogal onderschat wordt, zeker ook bij fietsenwinkels die niet altijd (vaak door onkunde) direct de juiste framemaat adviseren. Dat kan het al direct moeilijk maken om de juiste houding op je racefiets te bereiken.
Lengte is namelijk 1 ding maar dat is niet alles bepalend voor het frame maat dat voor jou geschikt is. De lengte van je binnen benen, in combinatie met je lichaamslengte, is belangrijker om de frame maat te laten bepalen. Hiermee kan namelijk een betere inschatting worden gemaakt van jouw lichaamsverhouding.
Juist die lichaamsverhouding is essentieel om aan de hand daarvan de frame maat te bepalen. Iemand van 190 met een lange beenlengte komt wellicht beter uit met een XL frame en kleinere stuurpen terwijl iemand met een kortere beenlengte misschien beter uit zou kunnen komen met een L frame en een langere stuurpen.
Op de website van Canyon staat hier een mooie check voor je klaar.
Juiste zadelhoogte bepalen
Een allesbepalend onderdeel om knieklachten te voorkomen is het afstellen van de juiste zadelhoogte. Nog veel te vaak zien wij mensen die hun zadel of te hoog of te laag hebben staan. Niet bevorderlijk voor de knieën, die daardoor overtrekt kunnen worden of juist overbelast.
Tijdens het fietsen kun je perfect bepalen of de huidige zadelhoogte de juiste is. Dit doe je als volgt:
Begin met trappen en houdt je benen stil zodra je met een van de pedalen op het laagste punt bent. Nu zou de kniehoek in een licht gebogen stand moeten zijn, ontspannen dus. Hiervoor kun je een hoek van zo’n 10 graden aanhouden. Zodra je knie zich moeten strekken, dan zit je te hoog. Heb je het gevoel dat je het been niet kan ontspannen? Dan zit je waarschijnlijk te laag.
Van plan om van zadel te verwisselen? Bedenk dan goed dat de zadels ook verschillende hoogtes hebben. Houdt hier dus rekening mee tijdens het verwisselen. Mogelijk dat je nog het een en ander moet aanpassen. Overigens kun je op deze pagina tips vinden voor het kopen van het beste racefiets zadel.
Positie zadel
Naast dat je het zadel in hoogte kunt verstellen, is het ook mogelijk om deze naar voren of achteren te schuiven. Hiermee kun je zorgen dat je dichter bij het stuur komt te zitten of daar juist verder vandaan.
Een truc om te bepalen of de positie van je zadel in de juiste lijn licht in verhouding tot het crankstel, is door gebruik te maken van een touwtje. Zodra jij in de gewenste positie op het zadel zit, zet je het crankstel in horizontale positie. Laat nu iemand anders een touwtje vanaf jouw knie naar beneden vallen,
Raakt het touwtje de voorkant van het crankstel, dan is de positie van je zadel juist. Is dit niet zo? Schuif het zadel dan net zo lang naar voren of naar achteren totdat deze positie wel is behaald.
Stuurpen lengte
De stuurpen is vaak een onderdeel waar bij veel renners mee gewisseld wordt om de juiste houding te bereiken. Het onderdeel is tenslotte eenvoudig te vervangen en kan van grote invloed zijn op de juiste houding op de racefiets.
Vaak kiezen lenige mensen ervoor om een iets langere stuurpen te laten monteren op de racefiets. Je kunt dan iets dieper zitten en het stuur is dan minder gevoelig voor trillingen van je armen.
In principe geldt de volgende stelregel: Wanneer je op de racefiets zit en met licht gebogen ellebogen bij de remgrepen kunt komen je op een juiste manier op de racefiets zit. Vaak kun je dan ook de naaf van je voorwiel niet zien doordat het zicht door je stuur wordt geblokkeerd. Klopt dit in jouw geval ook?
Stuur breedte
Voor je al te veel met verschillende stuur breedtes begint te rommelen, kies hiervoor allereerst een breedte wat voor jouw fijn voelt. Een veilig gevoel op de fiets is dan belangrijker dan de juiste houding op de racefiets.
Wil je dan toch experimenteren met de breedte van het stuur, doe dit dan middels geleidelijke stapjes van bijvoorbeeld 44 cm naar 42. Ons advies is om niet direct van 44 naar 40 cm over te stappen. Kies bij twijfel dan ook gerust voor een maatje groter. Zo houd je gemakkelijker meer balans en gaan je longen ook verder open staan, wat zorgt voor meer zuurstof.
Een ander onderdeel van het stuur is de kromming, ook deze verschillen per type stuur. Zoek daarbij vooral iets uit wat prettig voelt. Ook als je er eens flink door de bochten mee gaat.
Als laatste is ook de lengte van het stuur belangrijk om in de gaten te houden. De meeste fietsen beschikken over compact sturen, waarbij de afstand iets korter is. Over het algemeen zorgt dit voor een prettige houding.
Experimenteer met de crankstel lengte
In principe is dit een onderdeel dat direct al getackeld wordt bij het opmeten van je zadelhoogte en het daarbij goed afstellen om de juiste houding op de racefiets te bereiken.
Toch willen wij het nog even mee geven. De lengte van de crankarmen is namelijk ook een onderdeel om aanpassingen mee door te voeren. Niet bepaald toegankelijk, wegens de hoge prijzen van een nieuw crankstel, maar toch, het is een optie.
Vaak is het dan ook zo dat langere mensen gebruiken maken van de langere crankarmen, dit zijn 177,5- en 175 millimeter.
Kleinere mensen maken vaak gebruik van 170- en 172,5 millimeter. Vaak kunnen de langere crankarmen iets ‘logger’ aanvoelen en is het goed opletten tijdens het doortrappen in de bochten. Voor tijdrijders zijn deze crankstellen vaak uitermate geschikt.
Met de kleinere crankstellen ben je iets ‘vinniger’ tijdens het aanzetten, ideaal voor de bordjessprints 🙂
Pedalen voor de juiste houding op je racefiets
Verder zijn de pedalen nog een onderdeel om rekening mee te houden. Ook deze kunnen zorgen voor een andere houding op de fiets. Alleen al de positie van je voeten ten opzichte van de pedalen. Maar daarnaast kunnen verschillende pedalen ook voor een andere hoogte zorgen.
SPD pedalen zijn bijvoorbeeld behoorlijk hoog, ten opzichte van bijvoorbeeld speedplay pedalen.
Tip: Testen, verbeteren en testen
Laatste tip is vooral om te gaan testen. Test wat je kunt testen en vraag hierbij om zoveel mogelijk feedback bij mede-fietsers en fietsenwinkels. Vaak kunnen zij al verschillende materialen ter beschikking stellen om de juiste houding op de racefiets te kunnen bereiken.
En zoals eerder al gezegd, test 1 voor 1. Dus pas niet direct alles tegelijk toe. Anders weet je straks niet meer wat wel of niet heeft geholpen.
Conclusie
Zo, een behoorlijke lap tekst, hoop dat het je heeft geholpen bij het bepalen van de voor jou juiste fietshouding. Het kan tenslotte zo veel plezier opleveren wanneer je zonder pijntjes op de fiets kunt rondrijden!
Nu is de zet aan jou: Verbeter, test en verbeter. Net zo lang tot je helemaal tevreden bent.
Mocht je hierbij vragen hebben voor ons, stel deze gerust. Wij helpen graag!
Tot die tijd, veel succes en fietsplezier!