Fietsverlichting voor je racefiets, bijna niets op je racefiets is belangrijker dan dat gedurende deze wintermaanden. Je wilt tenslotte graag gezien worden door het andere verkeer en andersom. Daarom delen wij met jou onze racefiets verlichting test bestaande uit 6 sets, opgedaan uit eigen ervaring in de praktijk.

Zo kun je na het lezen van deze blog, en het eventueel aanschaffen van nieuwe verlichting, optimaal de wintermaanden door komen. Uiteraard zit er voor ieder budget iets passends tussen.

Wat maakt goede fietsverlichting voor je racefiets?

Maar wat maakt nou goede fietsverlichting op je racefiets? Hiervoor heb ik gekeken naar een aantal verschillende criteria. Ten eerste natuurlijk de kracht van de lamp en daarmee de mate waarin je zichtbaar bent voor anderen. Zelf hecht ik ook veel waarde aan een goede én oplaadbare batterij, een eenvoudige bevestiging en verschillende standen om de sterkte mee aan te passen. Hier heb ik dus naar gekeken bij het samenstellen van mijn persoonlijke top 6.

Wanneer het om de sterke van de lamp gaat is het goed om te kijken naar het aantal lumen. Dit is het aantal lichtstroom dat door een lamp heen komt. Jouw telefoon beschikt circa over zo’n 20 lumen wanneer deze aan staat. Een autolamp zal al snel met zo’n 1500 lumen over de weg heen schijnen. Dan heb je dus alvast wat vergelijkingsmateriaal wanneer het om de fietsverlichting voor je racefiets gaat. Ook de verlichting voor racefietsen kan al meer lumen behalen dan deze 1500 van een autolamp. Met de zichtbaarheid zit het dan wel goed.

Daarop aansluitend, deze felle standen zijn fijn wanneer je door het bos heen rijdt of een verlaten zandweggetje. Maar pas ik liever aan wanneer ik fiets in een omgeving met meer weggebruikers om mij heen. De anderen wil ik tenslotte niet verblinden. Zelf vind ik het daarom prettig om de mate van verlichting aan te kunnen passen, zeker van de voorlamp.

Oplaadbaarheid fietsverlichting

Ook de kwaliteit van de batterij/ accu en de oplaadbaarheid ervan vind ik belangrijk. Het is zonde en slecht voor het milieu om constant een batterij te moeten vervangen. Daarnaast heb ik wanneer ik s’avonds terugkom van mijn fietsrit helemaal geen zin in dat gedoe. Even een USB-kabel erbij en opladen maar, om de volgende dag ertegenaan te gaan. En wanneer dat opladen eens vergeten wordt vind ik het prettig dat ik dan nog steeds op mijn lamp kan vertrouwen.

Fietsverlichting voor je racefiets bij Decathlon?

Wanneer het uitdraait op de pure kracht van de fietsverlichting voor de racefietsen, dan gaat deze lampenset van Decathlon niet winnen. Maar wanneer je op zoek bent naar een gewoon goede en betaalbare verlichting set, dan is dit wellicht de winnaar. Met zijn maximale capaciteit van 280 lumen ben je ruim voldoende zichtbaar voor andere weggebruikers. Ook de weg voor je wordt al aardig verlicht. Die 280 lumen maakt deze set minder geschikt voor gebruikers die ook graag over zandweggetjes of verlaten wegen rijden. Dan raad ik sterkere verlichting aan. De 3 standen op zowel de voorlicht als het achterlicht maakt dat je batterij kunt besparen op de momenten dat de verlichting nauwelijks nodig is. Het voorlicht gaat zo’n 5 uur mee. Het achterlicht even meer als het dubbele. Geen bijzonder prestaties, maar wel acceptabel. Zeker voor de prijs van 34,99, – euro voor de complete set.

Lezyne fietsverlichting

Om diezelfde 34,99, – euro lachen ze bij het Amerikaanse Lezyne. Neem de Super Drive 1600XXL, deze topper uit het gamma van Lezyne, kost net geen 120,- euro. Maar, dan krijg je ook wel wat. Een lamp die op zijn top, dat is 1600 lumensterker is als de gemiddelde voorlamp van een auto. Behoorlijk krachtig dus. Maar niet alleen de kracht van het licht is beter dan bijna al zijn andere concurrenten.  De batterijduur is op de economy stand maar liefst 10 uur. En dan nog brand het met een lichtkracht van 250 lumen. Opladen met de bijgeleverde USB-kabel verloopt eenvoudig en de verlichting is verder te koppelen aan het smart wireless system van Lezyne. Waar ook andere verlichting aan te koppelen valt.

In mijn ogen de ideale verlichting voor mensen die het maximale eisen van hun verlichting en daar geen concessies in willen doen. Een offroad rit in het donker behoort daarmee ook prima te de mogelijkheden.

Sigma verlichting

Dat het testen van fietsverlichting voor je racefiets in de praktijk belangrijk is blijkt bij de Sigma Sport buster 700. Een lamp die qua specs niet direct uitblinkt maar toch erg fijn werkt. Nee, de kracht van de Lezyne 1600XXL haalt die niet, maar de prijs is dan ook minder dan de helft. Op de maximale kracht brandt deze lamp 2 uur op 700 lumen. Langer gaat de lamp mee wanneer je die op de economy stand zet. 8 uur op 170 lumen is dan haalbaar. Voor mij persoonlijk was deze lamp meer dan voldoende qua prestaties.

Lichten uit Holland, BBB

Ook het Nederlandse BBB beschikt over een mooie set fietsverlichting. De BBB Nanostrike 600 in combinatie met de BLS-137 signal. Een uitstekende set die welke alles biedt dat je nodig hebt. Goede zichtbaarheid, oplaadbaarheid, en een prima accu. Wat wil je nog meer?

Misschien dat een iets scherpere prijs fijn had geweest. Net iets minder dan 80,- euro moet de set gaan kosten. Maar veiligheid boven alles natuurlijk.

Bontrager

Bontrager produceert wielen, fietshelmen en dus ook fietsverlichting. En dat doet het niet onverdienstelijk. Ondanks dat er geen achterlichten beschikbaar zijn, heeft Bontrager een ruime keuze in voorlichten. Met de Bontrager Ion Pro heeft Bontrager een echte concurrent van Lezyne. Omdat ik de Lezyne op dit niveau sterker vind heb ik gekozen voor een prijsklasse lager bij Bontrager. Dit is de Ion Elite. Voor 89,- euro koop je een voorlamp welke een accuduur heeft tot maar liefst 22 uur in de laagste stand. En deze laagste stand is al zeker niet onverdienstelijk. Het maximum aantal Lumen ligt op 1000. Hiermee kun je dus ook offroad zeer goed uit de voeten.

Verlichting van Knog

Laatste merk uit deze test is Knog. Knog beschikt over de breedste range aan voor- en achter lampen. Goedkoop is het merk niet, kwaliteit ontvang je er wel. Neem bijvoorbeeld de KNOG PWR Mountain 2000L. Met een sterkte van maar liefst 2000 Lumen ongelofelijk krachtig. Toch is deze 200,- euro kostende voorlamp niet degene uit deze test. Ik heb gekozen voor de Knog Blinder Road 400 koplamp. Met name vanwege zijn unieke karakter is deze lamp opgenomen in deze test. Voor iedere situatie kun je namelijk kiezen voor een wijde, smalle of felle lichtbundel. Dit maakt het dé meest geavanceerde fietsverlichting voor je racefiets. Nadeel van de lamp is dat de batterij met beide lampen aan niet erg sterk is. Hecht je hier veel waarde aan? Dan is mijn advies om verder te kijken.

Conclusie

Zoals je in deze test hebt kunnen lezen bestaan er veel varianten op het gebied van fietsverlichting voor je racefiets. Er is in ieder geval voor ieder wat wils. Hecht je heel veel waarde aan een krachtige lamp, dan zijn de Lezyne en Bontrager interessant. Voor de beste complete deals kun je beter kijken bij Sigma, Decathlon of BBB. Knog is de vreemde eet in de bijt. Toch heeft deze lamp mooie en unieke functies, zoals de extra brede verlichting.

Bedenk voor de aanschaf dus goed wat past bij jouw wensen en behoeften. Maak vervolgens op basis daarvan jouw geschikte keuze.

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen voor mij hebben? Laat het vooral weten.

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]