SPD pedalen of niet? De voor- en nadelen van SPD (SL)

Voor de meeste starters is het een behoorlijk stap, het overgaan naar SPD-pedalen.

Je komt natuurlijk vast te zitten met je voeten aan de fiets en vooral tijdens de eerste fietsritten erg onwennig zijn. Sterker nog, veel mensen vallen om tijdens hun eerste fietsrit met schoenplaatjes. Dit heb je natuurlijk liever niet.

In deze blog leggen wij je de voor- en nadelen en het verschil tussen SPD– en SPD SL pedalen uit. Zo maak je straks een weloverwogen keuze om wel of niet over te stappen.

De ‘standaard’ pedalen

Zeker voor de starters bij de jeugd zal dit erg herkenbaar zijn, het starten van racefietsen met de standaard fietspedalen.

De dunne fietsbandjes, het schakelen, de remmen het voelt tenslotte allemaal nieuw aan. Het laatste wat je dan wilt is met voeten vastgeklikt zitten in je fietspedalen.

Dat is dan ook zeker, met name in het begin wanneer je fietst, een groot voordeel ten opzichte van de SPD-pedalen waarbij je wel vastgeklikt zit. Toch hebben de standaard fietspedalen ook een aantal nadelen.

Een eerste verschil is de kracht je die niet kwijt kunt op ‘normale’ pedalen. Het is namelijk alleen mogelijk om te duwen op de pedalen. Waar je bij de klikpedalen kunt ook kunt trekken om meer snelheid te ontwikkelen is dat dus niet mogelijk. Maar een belangrijker nadeel (ook voor de mensen voor wie snelheid minder belangrijk is) dat kan voorkomen tijdens vochtige omstandigheden, is het wegglijden van de pedalen. De pedalen kunnen al snel behoorlijk glad worden en in combinatie met gladde schoenen kan dit vervelende gevolgen hebben. Natuurlijk fiets je liever niet in de regen, maar het kan altijd eens voorkomen. Daarnaast behoort dit ook bij de droge omstandigheden nog altijd tot de mogelijkheden.

De tussenoplossing: Toeclips pedalen

Maar geen zorgen, er bestaat ook nog een tussenoplossing. Je hoeft dus nog niet direct over te stappen naar de SPD-pedalen. Deze nemen al een groot deel van de nadelen, die je met standaard pedalen kunt ervaren, weg.

De Toeclips pedalen zijn vaak normale pedalen maar dan met een gesp structuur waarin je jouw tenen beter kunt ‘vastzetten’. Echt vast zitten je voeten dan niet, je kunt je voeten namelijk te allen tijde lostrekken. Hard staand aantrekken is nog steeds geen aanrader maar het wegglijden pedalen is wel verleden tijd.

Daarbij maakt het de uiteindelijke overstap naar klikpedalen alweer een stukje toegankelijker en minder onwennig.

Waarom klikpedalen?

Wanneer je fanatieker wilt gaan wielrennen, dan is het aan te raden om met klikpedalen te gaan rijden, zoals bijvoorbeeld SPD of SPD SL pedalen. Deze klikpedalen zijn toegankelijk genoeg om niet helemaal vast te zitten met je voeten. Maar wel voldoende om al sprintjes op de fiets te trekken, zonder direct met je voeten van de klikpedalen af te schieten.

Voordelen SPD pedalen:

  • Je kunt jezelf met de fietsschoenen vastklikken in je pedalen.
  • Wegglijden van pedalen is verleden tijd, eenmaal vastgeklikt kun je fietsen zonder je zorgen te maken over de positie van je voeten.
  • Het maken van een consequente fietsbeweging. Eenmaal goed afgesteld op je racefiets of mountainbike zit je ook altijd goed zodra je op de fiets stapt.
  • Serieuzere trainingen kunnen gestart worden. De beruchte ‘blokken’ maar ook sprintjes kunnen aan de trainingen worden toegevoegd.
  • De eenzijdige bewegen van alleen maar duwen op de pedalen is verleden tijd. Met de SPD pedalen is het een kwestie van trekken/duwen. Dit zorgt voor een betere training van de spieren in jouw benen.

Nadelen SPD pedalen:

  • In het begin kan het spannend zijn om met je fietsschoenen vast te zitten aan de fiets. Vooral zodra je weer wilt gaan ‘uitklikken’.
  • Je zult speciale pedalen en fietsschoenen aan moeten schaffen om met de pedalen te kunnen gaan fietsen. Oftewel, de portemonnee dient getrokken te worden.

Nu heb je het misschien al opgemerkt, ik heb het hier eerder al een aantal keer over SPD en SPD SL pedalen. Verschillende types, die behoorlijk van elkaar verschillen en gebruikt daarmee ook voor verschillende doeleinden gebruikt (kunnen) worden.

SPD of SPD SL, welke zijn voor jou geschikt?

Inderdaad, de naam lijkt erg op elkaar en het uiteindelijke doel is ook hetzelfde: het vastklikken van jouw fietsschoenen op de pedalen. Maar verder bestaan er behoorlijk wat verschillen tussen beide type race pedalen.

Het SPD pedaal is over het algemeen het soort dat je ziet tijdens de cyclocross, het mountainbiken, toerfiets- en spinning schoenen. Het voordeel van de schoenplaatjes (de plaatjes die aan je schoen vastgemaakt zitten) is dat deze weggewerkt worden in de schoen. Hierdoor kun je lopen met deze schoenen, belangrijk voor disciplines als mountainbiken en cyclocross.

Het Shimano broertje, de SPD SL, is meer gemaakt met de focus op racefietsen. Het pedaal is breder en hierdoor heeft de schoen meer oppervlak om kracht op uit te oefenen. Een belangrijk onderdeel om snelheid te ontwikkelen dus. Een essentieel verschil is dat lopen met de schoenplaatjes van de SPD SL pedalen moeizaam zal gaan, laat staan er op hardlopen in de modder.

SPD-pedalen

Zoals hierboven al benoemd. Zodra je van plan bent te gaan veldrijden, mountainbiken of spinnen in de sportschool, dan zijn de Shimano SPD pedalen het meest geschikt voor jouw. Net als voor de mensen die gaan starten met het rijden van klikpedalen. Een van de grote voordelen is namelijk dat dit pedaal beschikt over een dubbel in-klik-systeem. Dus zowel aan de onder als boven kant kan er ‘ingeklikt’ worden. Het zoeken naar de juiste zijde wordt hiermee behoorlijk vergemakkelijkt.

Een ander voordeel van het pedaal is de open behuizing. Dankzij deze constructie kan vuil makkelijk weggespoeld worden. Hierdoor heb je tijdens het fietsen door de modder geen last van volgelopen klikpedalen, wel net zo fijn 🙂

SPD SL pedalen

Voor de racefietsers, met name de wedstrijdrenners of fanatieke toerfietsers, is het aan te raden om gebruik te maken van de Shimano SPD SL pedalen. Deze pedalen hebben een breder draagvlak wat ervoor zorgt dat je de kracht beter kwijt kunt op de pedalen. Daarnaast zorgt het bredere oppervlak ook dat je voeten minder snel vermoeid raken.

Verder is een eigen ervaring dat je tijdens een volle sprint de voeten nog wel eens kunt loswrikken bij de SPD pedalen. Dit is bij de SPD SL pedalen niet mogelijk. Dit maakt deze pedalen dus ook geschikter voor het racefietsen. Wel zal het even wennen worden tijdens het vast- en los klikken. Zoals gezegd zitten de schoenplaatjes met deze pedalen namelijk steviger vast.

Bewegingsruimte kun je vervolgens zelf kiezen met deze pedalen. Er bestaan drie verschillende kleuren die allemaal staan voor een hoeveelheid graden waarmee jij je voet kunt bewegen. Geel staat voor de meeste speling (voor en achter), blauw voor iets minder speling (enkel achter) en bij de rode kleur is er geen bewegingsruimte.

Tip: start met de gele shimano schoenplaatjes. Vanuit daar kun je altijd nog overstappen naar blauw of rood. Te vroeg met blauwe of rode schoenplaatjes beginnen kan leiden tot vervelende klachten aan bijvoorbeeld de knieën.

Conclusie

Zo, ik hoop dat je wat hebt opgestoken van het lezen van deze blog. Er staat natuurlijk een hoop informatie dus daarom vat ik het nog even kort voor je samen.

  • Ben jij een startende fietser en durf je de klikpedalen nog niet aan? Begin dan eens met de toeclips. Veilig en het zorgt net voor de mooie opstap naar vaste klikpedalen met schoenplaatjes.
  • Voor de mountainbiker, beginnende toerfietser of indoor fietser zijn de SPD pedalen zeer geschikt. Eenvoudig in- en uit te klikken en je kunt er ook lopend goed mee over weg.
  • Als racefietser ben je het beste uit met de Shimano SPD SL pedalen. Je zit stevig vast en kunt je daardoor zorgeloos inspannen tijdens een fanatieke sprint. Ook voor de langere tochten geven deze pedalen meer comfort.

Mocht je deze blog willen delen met famillie of vrienden wordt dat erg gewaardeerd. Heb je een suggestie of vraag? Laat het weten in de comments…

Succes met de keuze en veel fietsplezier!

Genoeg plannen dus. Wij gaan ons uiterste best doen om er in 2021 opnieuw een top jaar van te maken!

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]