Racefiets brillen met mee kleurende glazen – de 7 hipste fietsbrillen

Je kunt er tegenwoordig niet meer om heen (letterlijk en figuurlijk ;-)), de racefiets brillen die in de wielerpelotons te zien zijn.

Niet dat het direct iets nieuws in het wielrennen (al vroeger reden renners met de meest bijzondere brillen rond) maar toch, het valt op. Neem bijvoorbeeld de ‘Yates brothers’, bij hen blijft er nog weinig van hun gezicht over.

Voor ons tijd om de een lijstje te maken. Dit keer een subjectief lijstje, in deze blog gaat het namelijk om de 7 hipste fietsbrillen. Benieuwd? Scroll snel door…

Racefiets brillen zijn mode

Waar het lang wachten was tot de invoering van de eerste racefiets helmen, droegen renners al lang daarvoor een fietsbril. Om hun ogen beschermd te hebben tegen de zon, rijwind en vuil.

Al in de 20e eeuw waren fietsbrillen al echte mode items onder de wielrenners, herinner je Greg Lemond nog? In 1985 behoorde hij samen met Phil Anderson tot de eerste dragers van een Oakley fietsbril. Het model? ‘The Eyeshade Specturm’. Twee jaar later reed bijna de helft van de renners met deze bril rond.

Begin van de jaren 90 was het Briko dat naam en faam maakte met hen, laten we zeggen ‘bijzondere’ fietsbrillen. Mario Cipollini, Franco Ballerini en Marco Pantani reden hiermee rond. Het bood Oakley in die tijd serieuze concurrentie, toch is Oakley altijd marktleider gebleven en toonaangevend geweest in de brillen die hedendaags nog steeds terug te vinden zijn in het peloton en daarbuiten.

Het merk is dan ook zeker in ons lijstje opgenomen. Met daarbij een aantal geduchte concurrenten, opkomende merken en puur hippe fashion merken zoals Rapha er daar één van is.

De Oakley Sutro Racefiets bril

Waar in het lijstje van ‘de beste fietsbril’ de Flight Jacket eerder kans maakt op een nominatie, komt de Oakley Sutro beter tot zijn recht in deze lijst. Want wat ziet die er toch ongelofelijk hip uit! Het slanke montuur zorgt er daarbij dat de grote brillenglazen nog beter tot zijn recht komen. Leuke is daarbij dat je het montuur kunt laten matchen met de mee kleurende brillenglazen. Daar houden wij van!

Rapha Classic zonnebril

Binnen de wielerwereld hét fashion merk bij uitstek, Rapha. Bekend van hen spraakmakende designs zoals voor de teamkits van EF Education-First. Wat dat betreft is de Rapha Classic ook een pareltje. Niet gemaakt voor pure snelheid en hoogstwaarschijnlijk ook niet de meest comfortabele fietsbril op hoge snelheid, maar de looks, die heeft die wel. Bijkomend voordeel is dat deze bril ook uitstekend bruikbaar is buiten de fiets om, multifunctioneel dus.

Adidas Evil Eye Pro

Je fietsrivalen indringend en boosaardig aankijken kan met de Adidas Evil Eye Pro. Een sportief en stevig gevormde fietsbril met een, volgens Adidas zelf, breed zichtveld. De bril oogt in ieder geval wel alsof deze meer om het gezicht heen is gevormd.

Het unieke design in combinatie met de toffe mee kleurende glazen maakt het een bril die zeker het vernoemen waard is. Mooie extra bij de pro versie is het klepje aan de bovenkant, deze houdt het zweet van je voorhoofd tegen zodat dit niet in je ogen beland. Of het stijlvol is, dat is dan weer een andere vraag…

100% S3 Hiper fietsbril

Herinner je je Peter Sagan nog in 2017 met zijn grote skibril na de finish van een aantal etappes in de Tour de France? Een knap staaltje marketing door de heren van fietsbrillenmerk 100%. Sindsdien heeft het merk namelijk een behoorlijke lijn omhoog ingezet qua naamsbekendheid waardoor het in 2020 de ‘challenger’ is van Oakley. De brillen van 100% hebben in ieder een gemeende deler, ze zijn allen groot van stuk.

Voor deze lijst hebben wij gekozen voor de 100% Hiper. Een combinatie tussen de S2 en de 100% Speedcraft, daarmee heeft die het beste van twee werelden. Verkrijgbaar in 8 verschillende varianten en met prijzen tussen de 139,- en 199,- euro ietsje betaalbaarder dan de brillen van Oakley.

BLIZ Fusion sportbril

Van enkel peperdure fietsbrillen daar wordt niemand vrolijk van. Daarom hebben wij ook het Zweedse BLIZ in deze lijst opgenomen.

Opnieuw een opvallend grote fietsbril (heeft dezelfde looks als modellen van Oakley en 100%) maar dan voor een iets zachter prijsje. Voor 89,- euro is die namelijk al van jou 😄. Leuke van dit brillenmerk is dat het personaliseren, dankzij een samenwerking met Wrap My Bike, erg gemakkelijk en behoorlijk betaalbaar is. Zo kun je zelfs een panterprintje op de bril aanbrengen, gaaf toch?!

Shimano S-Phyre R

Op fietsen na, is er haast niets binnen de fietswereld wat Shimano voor je kan leveren. Schoenen, helmen, kleding, schakelsets en dus ook fietsbrillen. Dat alles heeft ze geen windeieren gelegd.

En ontwerpen, dat kunnen ze ook wel ook in Japan. Want de Shimano S-Phyre R is bepaald geen onverdienstelijk fietsbril. Het minimalistische design ook strak en vernieuwend.  Niet voor niets dat verschillende World-Tour teams te zien zijn met deze brillen. Bijkomend voordeel van de bril, deze is ook nog eens vederlicht. Laat die alpencols maar komen!

POC DO Blade bril

Al enkele jaren rijdt team EF Education-First met helmen en brillen van POC. Daarmee heeft Zweedse bedrijf een behoorlijke naamsbekendheid opgedaan door de jaren heen.

De brillen zijn daarbij niet onopgemerkt gebleven onder de Nederlands- en Belgische wielertoeristen. Mede dankzij de opvallende designs van het merk. Zo heeft POC toch wel weer zijn eigen, kenmerkende, stijl meegegeven aan de POC DO blade. Wat vind jij van deze bril?

Conclusie

Zo, dat waren een hoop bijzondere racefiets brillen. Hoogstwaarschijnlijk hebben er een paar, voor jou, foeilelijke brillen tussen gezeten. Toch kleuren (de mee kleurende glazen doen dit letterlijk) de meeste van hen het wielerpeloton deze tijd. En zeg nou zelf, het ziet er wel stoer uit. Op de ‘wat ongelukkig grote brillen op kleine hoofden’, ala de Yates brothers na.

Hopelijk heb je weer wat inspiratie op kunnen doen voor jouw toekomstig nieuwe fietsbril. En anders ben je in ieder geval op de hoogte van de huidige designs binnen de fietswereld.

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]