Zwift vs … 12 alternatieve indoortraining-apps

Zwift vs… 12 concurrenten. Dat staat centraal gedurende deze blog. Zwift is natuurlijk de absolute marktleider op het gebied van indoortraining-apps. Toch bestaan er veel mooie alternatieven. Veelal allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

Wij hebben de 12 belangrijkste alternatieven voor zwift voor je op een rijtje gezet met daarbij hen voor- en nadelen. Zo kun je zelf bekijken welke indoortraining-app het beste bij je past.

Binnen trainen op je racefiets

De klok is een uur teruggedraaid, het koude en regenachtige weer ligt om de hoek dus is het tijd om je fietstrainer van zolder te halen en het binnen trainen op je racefiets op te pakken.

Nu is zwift een voor de hand liggen platform om je trainingen op af te werken. Toch bestaan er ook voldoende alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan Tacx, het merk dat als een van de eerste het virtueel binnen trainen startte, in de tijd dat de Smart-trainer zijn bestaan nog niet kende. Toevallig nog een oude DVD op zolder liggen?

Uit deze vergelijking zal in ieder geval duidelijk naar voren komen dat het aanbod groot en heel divers is. Voor ons als fietser des te fijner, het zorgt er tenslotte voor dat de concurrentie elkaar naar een steeds hoger plafond duwt. En dat zorgt er weer voor dat wij gemakkelijker door de winter heen zullen komen. 🙂

Over Zwift

Voordat we verder gaan met de 12 alternatieven van zwift, gaan we eerst nog even verder in op het Zwift programma zelf. Het is tenslotte het meest bekende/ gebruikte indoortraining-app. Dat Zwift inmiddels zo bekend is geworden zorgt ook voor een van hen unieke eigenschappen, de online community. Op Zwift fiets je namelijk nooit alleen. Op de verschillende parcoursen (Bijvoorbeeld door de stad van London) kom je altijd individuele fietsers of groepen tegen waar je bij kunt aanhaken. Leuke is dat je daarbij in het wiel van de ander ook echt minder hard hoeft te trappen. Met deze actieve online community worden de inmiddels beruchte Zwift races georganiseerd. Met verschillende categorieën kan iedereen daaraan deelnemen.

Kosten van Zwift: Eerste 7 dagen of 25 kilometer gratis, daarna 14,99,- euro per maand.

Geschikt voor: Zowel Apple apparaten (iphone, Ipad, AppleTV en MacOS), Windows en Android op mobiele apparaten.

BKool

Terug naar April 2020, we zaten midden in de eerste corona golf en langzamerhand werd duidelijk dat de Ronde van Vlaanderen niet plaats zou gaan vinden. Er werd naar een alternatief gezocht. Een indoorwedstrijd van zo’n 37 kilometer waarin de finale van de Ronde van Vlaanderen werd nagebootst vond plaats. Deelnemers waren mannen als Greg van Avermaet, Oliver Naesen, Wout van Aert en Alberto Bettiol. Het programma dat werd ingezet was BKool. De Ronde van Vlaanderen is een van de vele klassiekers en tour-etappes die het programma rijk is. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om zelf GPX-files en videobeelden up te loaden. Aan de hand van de koers die je uitkiest wordt de weerstand automatisch aangepast. Verder biedt het ook de mogelijkheid aan om aan wedstrijden en competities deel te nemen. Net zoals de worldtour renners op hun teamfietsen dit afgelopen voorjaar deden. Winnaar van deze onlineversie van de Ronde van Vlaanderen? Oliver Naesen.

Kosten van BKool: In eerste is dit gratis uit te testen met veel beperkingen (bijvoorbeeld geen 3D beeld). De premium versie kost 8,- euro per maand.

Geschikt voor: MacOS, Windows en android.

Tacx

Het voorheen Nederlandse Tacx was er een aantal jaar geleden al vroeg bij met hen trainingsprogramma voor de fietstrainer. Middels deze, in eerste instantie gratis app, kun je heel eenvoudig trainingen samenstellen. Samen met je hartslag, vermogen, trapfrequentie en andere gegevens wordt dit in een blokken schema weergegeven. Daarmee heb je alle gegevens bij de hand om een goede training af te werken. Zeker zodra je het premium abonnement afsluit waarbij je gebruik kunt maken van workouts en trainingsprogramma’s die Tacx beschikbaar stelt. En dat zijn er veel. Daarnaast komen bij het premium abonnement ook de videotrainingen als extra. Zo kun je bijvoorbeeld virtueel de Mont Ventoux op fietsen.

Kosten van Tacx trainingsprogramma: In eerste instantie gratis. Wanneer je wilt uitbreiden naar meer mogelijkheden bedragen de kosten 8,33,- euro per maand.

Geschikt voor: MacOS, Windows, IOS en Android

Sufferfest                

Het derde programma in een rij dat naast een online trainingsprogramma ook de beschikking heeft over een eigen fietstrainer. Of eigenlijk andersom, een fietstrainer bedrijf dat de beschikking heeft over een eigen trainingsprogramma. In dit geval is de fietstrainer in handen van het Amerikaanse Wahoo fitness. Het programma maakt gebruik van echte videobeelden, veelal afkomstig uit verschillende wielerwedstrijden. De beelden die je te zien krijgt lopen niet synchroon, dat is een compromis die gesloten moet worden door deze unieke beelden.

Zoals de naam al doet vermoeden, Sufferfest is letterlijk vertaald ‘lijden’, is het een echt trainingsprogramma. Vooral met het doel om middels dit trainingsprogramma jezelf te ontwikkelen tot een betere renner voor de échte wielerkoersen of tochten waaraan je zelf zult deelnemen. Door de verschillende tests, welke beschikbaar zijn op het programma, kun je eenvoudig jouw sterke- en zwakke punten achterhalen. Vervolgens helpt het programma om jouw zwakke punten te verbeteren. Leuke extra, je kunt ook gebruik maken van verschillende Yoga video’s welke door het platform beschikbaar worden gesteld.

Kosten van Sufferfest: 14 dagen gratis uit te proberen, vervolgens 14,99,- dollar per maand of 129,- dollar voor een jaar.

Geschikt voor: MacOS, Windows, IOS en Android.

Fulgaz

‘Less virtual… More reality’. Dat is de slogan die je direct leesbaar krijgt zodra je op de website van Fulgaz terecht komt. Een slogan dat er meteen voor zorgt dat je weet waar je aan toe bent met dit trainingsprogramma. Met meer dan 2000 uur aan beschikbare 4K content zul je dankzij Fulgaz op de meest bijzondere plekken ter wereld komen. Verschillende klimmen, gran fondo’s en wedstrijdparcoursen staan beschikbaar die kunnen oplopen tot ruim 5 uur. Er is dus zeker ook gedacht aan de duur atleet.

Naast al dit videomateriaal beschikt Fulgaz ook over verschillende workouts welke gebaseerd zijn op jouw FTP. De video’s lopen niet synchroon aan hetgeen wat jij doet op de fiets maar zorgt wel voor extra motivatie.

Kosten van Fulgaz: In eerste instantie 14 dagen gratis uit te proberen, daarna 10,99,- euro per maand of 97,99,- euro per jaar.

Geschikt voor: MacOS, Windows, IOS en Android.

RGT Cycling

Het voormalige Road Grand Tours heft een naamswijziging ondergaan en gaat nu door het leven als RGT Cycling. Niet zomaar nóg een fiets trainingsprogramma, maar een geheel nieuwe belevenis. Dat komen wij tegen na een bezoek op de website van RGT CyclingBij RGT draait het met name om de werkelijkheid (de R van Real). Echt wegen, realistische trainingen, realistische inspanningen en echte vrijheid. Dat is hetgeen waar RGT Cycling voor staat en wat je dus van hen kunt verwachten.

Bij het betaalde premium gedeelte van het platform krijg je toegang tot 8 échte fietsroutes waaronder de Stelvio en de Paterberg. Daarnaast heb je een bibliotheek aan trainingen en kun je groepsritten organiseren en samen met fietsvrienden afleggen.

Kosten van RGT Cycling: 14 dagen gratis proberen en daarna een prijs van 8,99,- euro per maand.

Geschikt voor: De mobiele app voor Android en IOS. De scherm app voor windows, Apple TV en MacOS.

Rouvy                      

Ooit gehoord van Augmented Reality? Het is de nieuwste technologie waarbij je jezelf in real life videobeelden kunt zien gaan. In het geval van Rouvy worden jouw eigen inspanningen dus omgezet naar real life beelden. Zo kun je momenteel bijvoorbeeld live, op het parcours van de Vuelta 2020 deelnemen aan de verschillende etappes tegen andere virtuele fietsers. Waarbij jouw eigen inspanningen dus bepalen hoe hard je een echte berg op fietst.

Hiermee lijkt Rouvy toch een serieuze uitdager te zijn/worden van Zwift. Het beschikt dan ook over een aantal indrukwekkende getallen aan routes en work-outs. Wat denk je van 4000 video routes en 7000 work-outs? Moet toch genoeg zijn om de winter mee door te kunnen komen? Om de uitdaging nog groter te maken stelt het ook nog eens 20,000 dollar aan prijzengeld beschikbaar.

Kosten voor Rouvy: Voor Rouvy je maandelijk 12,- euro. Hierbij kun je met de famillie gebruik maken van het account, je ontvangt namelijk toegang voor nog 2 leden.

Geschikt voor: MacOS, AppleTV, Windows, IOS en Android.

Trainerroad            

Een duidelijke buitenstaander in deze lijst van Zwift alternatieven is het programma Trainerroad. In dit programma is er namelijk geen sprake van een virtuele/ realistische wereld om in rond te rijden. Je kijkt gewoon naar de gegevens die je op dat moment wegtrapt.

Slogan van het programma is dan ook ‘Everything you need to be a faster cyclist’. Daarmee wordt duidelijk gemaakt wat de doelgroep van het programma is.

Kosten voor Trainerroad: Jaarlijks 189,- dollar (maandelijks te betalen) of 19,95,- dollar per maand.

Geschikt voor: MacOS, AppleTV, Windows, IOS en Android.

My E training

Het fietstrainer merk Elite heeft ook zijn eigen indoortrainings-app met het My E training. Op dit programma kun je gebruik maken van verschillende trainingsvideo’s, schema’s en workouts. Ben je van plan een Elite trainer aan te schaffen? Dan krijg je tijdelijk gratis toegang tot dit programma, toch een mooie extra 🙂

Met het programma kun je trainen op echte parcoursen en GPS-parcoursen. Daarnaast is het trainen mogelijk op ieder niveau met de daarbij behorende data-analyses. Met de MyRealVideo App kun je ook eigen video-trainingen maken en deze delen op het platform. Voordeel hiervan is dat de beschikbaarheid van content sterk toeneemt. Nadeel is dat de kwaliteit niet altijd even goed is.

Kosten van My E Training: De prijs ligt met 19,99,- euro per jaar op een lage instap. Voor losse video’s dient er extra betaald te worden (vanaf 1,09 euro).

Geschikt voor: MacOS, AppleTV, Windows, IOS en Android.

Over the bars

Wellicht iets minder serieus, maar desalniettemin niet minder leuk, is het online trainingsprogramma ‘Over the bars’. In dit virtuele programma sprint je tegen een aantal tegenstanders om de winst terwijl er verschillende obstakels opdoemen. Je moet bijvoorbeeld meesturen om niet uit de bocht te vliegen, verder dien je op te passen voor overstekende geiten!

Het doel van Over the bars is dan ook om de work-out leuker te maken. Uitgangspunt daarbij is dat niet iedere training saai moet zijn of urenlang in beslag moet nemen om effectief te zijn. Het ziet er verder allemaal wat oldskool uit, maar als ik eerlijk ben, in dit geval heeft dat ook zijn charme 🙂

Kosten van Over the bars: Dit keer geen abonnementsmodel of hoge kosten. Bij Over the bars betaal je eenmalig een bedrag van 5,49,- euro.

Geschikt voor: IOS (iphone en ipad)

Kinomap

Waar de andere programma’s zich min of meer toch wel volledig focussen op de racefietsers geldt dit voor Kinomap niet. Hier kunnen zowel fietsers als hardlopers en roeiers gebruik van maken. Hierbij kun je gebruik maken van duizenden beschikbare real life video’s geüpload door de mensen zelf. Jijzelf kunt dit dus ook doen.

Premium video’s bestaan er ook, hiervan is de kwaliteit over het algemeen genomen dan ook beter. Hiervoor dien je dan ook over het betaalde abonnement te beschikken. Daarbij krijg je ook toegang tot workouts etc. Duidelijk is dat hier niet de sterkte van Kinomap ligt, daarvoor kun je beter bij een ander indoor trainingsprogramma zijn.

Kosten van Kinomap: Je hebt de keuze uit, een maandabonnement van 9,99,- euro per maand, een jaarabonnement van 79,99,- euro of een lifetime-app van 229,- euro.

Geschikt voor: Android en IOS

Veloreality

Bij Veloreality probeert men, zoals de naam al verklapt, het indoor fietsen tot werkelijkheid te laten worden. Dit doet men door enkel gebruik te maken van echte video’s. Fijne is dat al deze video’s in zeer goede kwaliteit te aanschouwen zijn. 350+ video’s in 1080P en maar liefst 250+ video’s zijn in 4K beeld resolutie waar te nemen. Deze hoge kwaliteit video’s kosten helaas wel 9,95,- per stuk. Haast alle bekende cols zijn hierbij een optie. Andere video’s zijn gratis te gebruiken. Mocht je als Apple liefhebber warm zijn geworden van deze software, helaas, het is enkel beschikbaar voor Windows besturingssystemen.

Kosten van Veloreality: Software is gratis te downloaden en 2 video’s zijn gratis, daarna 9,95,- euro per video.

Geschikt voor: Windows

Benodigdheden voor het online trainen 

Voordat je nu direct tot aanschaf overgaat tot een van de programma’s is het goed om te weten wat precies de benodigdheden zijn om online te kunnen trainen.

Om online te kunnen trainen heeft het programma waarmee je zult gaan fietsen een connectie met een vermogensmeter of slimme fietstrainer nodig. Op deze manier kan het meten welke wattages jij wegtrapt in combinatie met jouw gewicht. Hierdoor bepaalt het de snelheid waarmee je in het programma fietst. Voor de beste ervaring is een slimme fietstrainer nodig waardoor, middels een bluetooth of ANT+ connectie staat die in verbinding met het programma. Dankzij deze slimme trainer wordt automatisch de weerstand verhoogd of verlaagd zodra bergop- en of afwaarts fietst. Ook het effect van ‘in het wiel zitten’ wordt hierin meegenomen. Zeker zodra je fanatieker wedstrijden gaat fietsen op een van deze programma’s is zo’n slimme trainer sterk aan te raden.

Zoals tussen neus en lippen al even werd vermeld, je hebt dus een bluetooth of ANT+ connectie nodig om de verbinding tussen het programma en jouw apparaat te laten werken. In een aantal gevallen betekent dit dus dat je een ANT+ dongel zult moeten aanschaffen. De meeste programma’s stellen hun software beschikbaar op zowel IOS, Android, MacOS en Windows producten. Op een paar uitzonderingen daar gelaten, let hier dus goed op.

Verder heb je jouw eigen benen nodig om de wattages weg te kunnen trappen. En hopelijk heb je goede benen, want er wordt hard gefietst in de verschillende indoortraining-apps. 😄

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]