De 11 beste tips om binnen trainen op de racefiets leuker te maken

Binnen trainen op de racefiets is in tijden van corona relevanter dan ooit tevoren.

Maar niet iedereen ziet het altijd zitten om de uren op de racefiets binnen af te werken. Toch kan het ook leuk zijn!

In deze blog gaan wij daarom verder in op het binnen trainen op de racefiets.

Binnen trainen: Inleiding

Veel wielrenners en buitensport liefhebbers zien het vaak toch wel als een straf, binnen trainen op de racefiets. De frisse wind, de mooie fietsroutes, de uitzichten en de gezelligheid van fietsvrienden/ vriendinnen om je heen. Dat zijn natuurlijk ook de onderdelen die het wielrennen maken tot wat het is. Zeker in combinatie met een koffiestop tussendoor, wat wil je nog meer?!

Toch hoeft het binnenfietsen niet zo saai te zijn als veel mensen denken. De laatste jaren zijn de ontwikkelingen op dit gebied dusdanig groot geweest, dat binnen trainen op de racefiets leuk genoemd kan worden. Automatische rolweerstand, virtuele wedstrijden en zelfs de Mont-Ventoux op fiets, het behoort hedendaags allemaal tot de mogelijkheden.

Onderstaand volgen 11 tips waarmee je het binnen fietsen zeker weten leuker kunt maken. Succes alvast!

Tip 1: Gebruik een smart Hometrainer

Je kent ze vast nog wel, de oude Tacx fietstrainers van zo’n 15 jaar geleden, waarbij je aan een hendel moest trekken om de weerstand op te voeren. En zodra je harder begon te fietsen begon het vliegwiel een steeds luider kabaal te maken totdat het begon te lijken alsof er een vliegtuig opsteeg. Zeker in combinatie geur van verbrand rubber een beeld wat niet ondenkbaar was.

Die wereld hebben we inmiddels al ver achter ons gelaten. Welkom in de wereld van de Smart hometrainers! Of je nu kijkt bij Wahoo, Tacx of Elite allemaal beschikken ze over de meest geavanceerde technologie. Waaronder het automatisch opschroeven van de weerstand, het fietsen ‘zonder achterwiel’ en een licht gezoem i.p.v. het opstijgende vliegtuig 🙂

Oftewel, een echte aanrader om binnen trainen op een racefiets leuker te maken.

Tip 2: Daag jezelf ook binnen uit

Het opzoeken van voldoende uitdaging op de fietstrainer is voor mij altijd van groot belang geweest om de tijd sneller te laten verlopen en afleiding te hebben. Bedenk vooraf wat voor soorten blokken je kunt/ wilt gaan toepassen tijdens de training en voer deze verspreid over de training uit.

Denk hierbij aan sprintjes of 3 t/m 8 minuten blokjes. De echte die hards zouden zelfs een 20 minuten test kunnen uitvoeren. Bijkomend voordeel hiervan, je conditie gaat er ook op vooruit.

Tip 3: Gebruik een handdoek

Lijkt een eenvoudige tip, maar toch, het kan voor veel irritatie zorgen als je de handdoek vergeet tijdens het binnen trainen. Je zweet tenslotte vaak meer als dat je buiten op de racefiets doet.

Zorg ervoor dat je de handdoek voldoende binnen handbereik hebt zodat je weinig moeite hoeft te doen om deze te pakken te krijgen. Een kleine tip dat het fietsplezier net weer een stukje leuker kan gaan maken.

Tip 4: Train met Zwift (of andere aanbieders)

Het allergrootste online fietsplatform in de wereld is Zwift. Je hebt er zelfs ongetwijfeld al eens van gehoord. Het trainen op een online fietsplatform als Zwift of Bkool maakt het binnen fietsen een stuk attractiever. Je laat je namelijk al snel meeslepen in de virtuele wereld door net even harder te fietsen op een bepaalde KOM of die voorganger voorbij te fietsen.

Het leuke aan deze online trainingsplatformen is verder ook dat veel profwielrenners hiervan gebruik maken. Zo is het dus prima mogelijk om tijdens de training een professional tegen te komen, leuk toch?!

Tip 5: Fiets met online vrienden

Dankzij de vernieuwde software van onder andere Zwift en Bkool is het allang niet meer nodig om buiten met jouw wielervrienden te fietsen. Je kunt eenvoudig middels de trainingsplatformen contact met elkaar maken en tegelijkertijd op dezelfde stukken in de virtuele wereld fietsen. Sterker nog, je kunt zelfs bij elkaar uit de wind zitten om het jezelf gemakkelijker te maken.

Extra tip hierbij is om middels een Skypeverbinding met elkaar contact te leggen. Kun je elkaar ook nog tijdens het fietsen spreken en zien. Al is dat laatste lang niet altijd een voordeel 😉

Tip 6: Rijdt een wedstrijd

Binnen trainen op de racefiets is allang al niet meer het enigste dat mogelijk is. Op het platform van Zwift kun je virtueel de strijd met andere wielrenners aan gaan, wereldwijd. Hierbij kun je het opnemen tegen mensen binnen jouw eigen klasse. Iets dat bepaald wordt op basis van het vermogen dat jij kunt trappen gedeeld door het gewicht. Op deze manier is het voor iedereen leuk.

Deze wedstrijdjes zullen ervoor zorgen, dat je naarmate je dit vaker zult gaan ondernemen, steeds fanatieker gaat worden. En voordat je het weet sta je aan de start van het Open Nederlands Kampioenschap Zwift fietsen.

Tip 7: Creëer de juiste set up

De televisie op de juiste manier in beeld, een tafeltje waarmee de afstandsbediening, telefoon en tussendoortjes binnen handbereik zijn en een ventilator om ook de warme dagen goed door te komen.

Het zijn een aantal van die onderdelen die het leven op een hometrainer een stuk aangenamer kunnen maken. Dus zorg ervoor dat je dit op een goede manier voor jezelf verzorgt. Zou maak je het binnen trainen op de racefiets toch weer een stukje leuker.

Tip 8: Kies een lekker tussendoortje

Hier komt nou een echt voordeel om de hoeken kijken wanneer je binnen fietst. Je kunt dingen als tussendoortje eten die normaal niet mee te nemen zijn onderweg. Koekjes die anders uitdrogen, chocolade dat zou smelten of cakejes die anders uit elkaar vallen, het is nu allemaal mogelijk 🙂

Maak daar dus gebruik van zal ik zeggen. Bovendien kan het je tijdens de fietsrit echt even een welverdiende opkikker geven die je soms nodig hebt. Zeker tijdens zo’n intensief wedstrijdje op Zwift een echte aanrader!

Tip 9: Zorg voor goede muziek

Iets dat voor de juiste motivatie kan zorgen tijdens je fietsrit op de hometrainer is goede muziek. Stel dus vooraf even een goede playlist samen op Spotify en knallen maar.

Ook een podcast, waar je normaal gesproken wellicht niet de tijd voor zou nemen kan erg vermakend zijn. De Live Slow Ride Fast podcast van Laurens ten Dam en Steven Thunderbolt is een topper!

Tip 10: binnen trainen op de racefiets, Stel doelen

Het stellen van doelen is een andere tip dat ervoor kan zorgen dat je met meer motivatie binnen kunt trainen op de racefiets. Zonder doel fiets je tenslotte nutteloos in de rondte. Welke uitdaging zou je altijd al eens willen aan gaan?

Aan de kant met de excuses, en gaan met die banaan! Je leeft tenslotte maar 1 keer.

Tip 11: Zorg voor voldoende ventilatie

Zeker tijdens de zomer of op een warme zolder is het zeer aan te raden om voor voldoende ventilatie te zorgen. Frisse lucht kan het fietsen zo veel fijner maken. Vanuit de verschillende hometrainer fabrikanten zijn er ook al ventilatoren verkrijgbaar. Werken super, maar zijn vaak aan de prijzige kant.

Het openzetten van een raam kan in de winterperiode al voor voldoende verkoeling zorgen. In de zomerperiode is een extra ventilator vaak wel fijn, maar bij de meeste bouwmarkten zijn deze vaak ook al verkrijgbaar.

Tip 12: Custom fietstrainer

Ook wij van Wrap My Bike hebben ons best gedaan om het binnen trainen op je racefiets iets leuker te maken. Pakketten waarmee jij je fietstrainer op kunt leuken met een design.

Een panterprintje, de regenboog kleuren, of een toffe zwart/wit print, het is allemaal mogelijk. Bekijk hier onze Wahoo KICKR STICKRS.

Al overtuigd? De conclusie

Zoals je wellicht gemerkt hebt zijn er veel dingen te bedenken waardoor je het binnen trainen op de racefiets een stuk leuker kunt maken. Een aantal onderdelen zijn prijzig, zoals een smart hometrainer maar andere ook totaal niet, zoals het gebruik maken van lekkere tussendoortjes of het opzetten van een goede muziek afspeellijst.

Kies wat jij fijn vindt en hopelijk heb je tijdens het lezen van de blog nieuwe ideeën opgedaan. Mocht je nog goede toevoegingen hebben, laat het vooral weten in de reacties.

Verder zou het super zijn wanneer je deze blog wilt delen met jouw fietsvrienden of vriendinnen, iedereen verdient tenslotte extra lol op de racefiets, toch? 🙂

Dit artikel delen
Wrap My Bike
[]